19
Îți făcuseși vânătăi că nu loveai ușurel, ci cu toată puterea. Când s-a terminat "jam session-ul" am întrebat-o pe Păunița dacă vrea să cânte cu noi la "Catena". Mi-a răspuns scurt : "Eu nu cânt decât la mama în bucătărie". N-am insistat. M-am gân­dit că dacă n-are chef de scenă… nu-i "rockistă ".
    Catena-ziarUn an mai târziu, în Ž73, uitasem definitiv de fata cu popoul mare. Era sfârșit de săptămână și aveam cântare la clubul "Uni­ver­si­tas". Pe la mijlocul concertului, se deschide u­șa și cine apare?… Păunița. Am văzut-o și du­pă ce-am terminat de cântat piesa, am a­ten­ționat publicul: "Și în continuare, avem o sur­pri­ză pentru dumneavoastră... Printre noi se află Păunița Ionescu, o fată foarte talentată, care va interpreta câteva piese din repertoriul inter­na­țional!…" Lumea a-nceput s-aplaude… Pău­ni­ța se înverzise, dar n-a avut ce face și a tre­bu­it să vină pe scenă. Nici ea, nici noi nu știam ce-o să cântăm, că doar niciodată nu repe­ta­serăm cu ea vreo piesă. Noi eram rutinate, dar ea nu fusese în viața ei pe scenă. I-am șoptit la ureche: "Improvizează și tu ceva!" A luat mi­cro­fonul în mână și a anunțat: "Vă voi cânta o piesă din repertoriul lui Janis Joplin". Habar n-avea de vreo piesă a lui Janis, dar s-a întors spre noi și a șoptit: "Gagici, blues în "La"… În timpul cântecului, strigă unul din sală: "Dați elefantul jos de pe scenă!!!", la care Păunița răspunde: "Elefant, elefant, dar ce voce!!!" Publicul "a leșinat" de râs la reacția spontană a Păuniței și a răspuns cu aplauze furtunoase și tropăieli de picioare. Ei i-a făcut așa de mare plăcere să cânte cu noi că a rămas în trupă.
    Lidia (e-mail): Ce nebunie de succes a fost! Publicul a plăcut-o foarte tare și su­na perfect cu noi. Avea vocea aia puternică pe care o folosea și ca pe un in­strument pentru "dialoguri" cu chitara. Tu, pentru că nu mai cântai vocal, "te-ai a­runcat" în solo-uri și te înțelegeai cu ea din priviri să-ți răspundă. Avea simț de trupă nativ pe care nici n-a știut că-l are. A rămas cu noi... Venise la fix ca să ajungem din nou cu solistă vocală și să te ocupi tu de chitară.
    Iar am luat cluburile la rând... Am cântat din nou la Student club, la Ateneul Ti­neretului, la Clubul de la ora 7 (Casa de cultură Mihai Eminescu), la IPGG (In­stitutul de Petrol și Gaze), unde cu un an în urmă îl cunoscuseși tu pe viitorul tău soț, Henry Graterol, venit din Venezuela și student la IPGG, cu care se părea că e treabă serioasă.