22
în fața publicului. Eu, ca șefă de formație, mă înroșisem ca racul de rușine și în­cer­cam să vă despart. Nu numai că nu mă vedeați (așa de înflăcărată era lupta), dar am mai și primit din greșeală un pumn-doi! Carmen rămăsese cu jumătate din pan­talonii tăi evazați în mână și-i arăta mândră celor din sală, ca trofeu. Publicul a­pla­uda și vă întărâta. Până la urmă am cântat, dar dup-aia ne-am dus sus într-o sală de curs și i-am zis lui Carmen să părăsească formația că ne-a făcut de rușine. Ea a încercat să-mi spună că tu ai început, dar eu i-am zis că tu ai dat numai cu gura, ea a fost prima care a dat cu pumnul. Supărată, și-a luat jucăriile și a plecat... Mai târziu a făcut grup folk cu Vali Sterian, cu care s-a și căsătorit după aceea. Urmea­ză să-ți spun cum am cunoscut-o pe Emilia... Adu-mi aminte să-ți scriu.
    Lidia (e-mail): De fapt bătaia și despărțirea de Carmen s-au produs după căsă­toria ta cu Henry Graterol, că la nunta ta, de pe 13 octombrie, la „Universitas", tot cu noi a cântat. Ce nuntă a fost! Au fost invitați toți muzicanții Bucureștiului, Sfinx, FFN, folkiști... Cu FFN tu și Păunița chiar ați cântat o perioadă în concert. Își spu­neau "Formația fără nume" și ați luat premiu cu ei. Dar să ne întoarcem la nuntă! Au fost invitați ziariști: Florin Silviu Ursulescu, George Stanca (el ne-a propus după a­ce­ea lui Păunescu pentru „Cenaclul Flacăra"), Relu Gherghel, mulți muzicanți cu ca­re ne-am ținut de jam session-uri. Iată ce scrie Relu Gherghel în articolul din „Săptămâna" intitulat „Nunta... Ancuței": ..."E lung pământul, ba e lat/ Și Graterol a căutat/ O fată cum pe lume nu-i/ Icoană-ntr-un altar s-o pui/ La închinat." Și Anca Vijan, chitarista și prima solistă vocală a grupului „Catena", și-a luat mirele de mână și l-a dus la clubul „Universitas" într-o noapte de sâmbătă seara. Și a fost nuntă mare studențească. „Din munți și văi, de peste mări/ Din larg cuprins de multe zări/ Nuntași din nouăzeci de țări/ S-au răscolit." Au cântat din instrumentele lor electronice (fără moog synthesiser) și Sfincșii și FFN-ul; apoi au venit cântăreții folk (sau poate au fost mai înainte, cine mai știe) adică Vali Sterian și Carmen Marin, Doru Stănculescu și grupul său. Și au mai fost întâlniri muzicale în jam-session, în care au cântat de-a valma cântăreți din toate genurile. Au mai fost pe-acolo și cei de la Sintetic (tot formație) și ceva „venusiste" dar n-au mai apucat să cânte că veniseră zorile. „Și soarele mirat sta-n loc/ Că l-a ajuns și-acest noroc/ Să vadă el atâta joc/ Pe-acest pământ." Și Ancuța a-nceput să cânte „Ia-ți mireasă ziua bună" într-o variantă modernă (pop) alături de Lidia, Ortansa, Carmen, Păunița. Și cele 5 fete ne-au mai încântat cu două frumoase piese progresive. În acest timp „cronicarii" români (au fost recunoscuți Florin Silviu Ursulescu și viitoarea spe­ranță a revistei „Flacăra", George Stanca, nu s-au ocupat de muzică, ci au băut vin oferit în cupe, căni, vaze de flori, direct din mâna miresei aflată lângă un fel de butoi central, din care se făcea aprovizionarea. Am dăruit acest spațiu de pagină pentru Henry și Anca Vijan Graterol, pentru a ura și noi un cămin fericit tinerilor în­drăgostiți de... muzică".
    Ce-mi aduc eu aminte despre Emilia... Era verișoară cu Ani Lazăr, directoarea clu­bului „Universitas", era blondă și vorbea mult. La scurt timp după plecarea lui Car­men ne-am trezit cu ea la repetiție. Știu sigur că s-a întâmplat la scurt timp pentru că, răsfoind ziarele de atunci, am găsit un articol de pe 2 noiembrie în care se specifica componența grupului Catena, cu Emilia pe bas, iar pe 16, în aceeași lună, am avut, tot cu ea, prima apariție TV în emisiunea lui Gheorghe E. Marian și Sorin Grigorescu.
    Anca (e-mail): Pe Emilia am cunoscut-o chiar în ziua bătăii tale cu Carmen... Mi-aduc perfect aminte pentru că nu mă așteptam s-o găsesc așa de repede. După ce i-am spus lui Carmen să plece, la care ea s-a supărat și a plecat imediat, pe mine mă apucase plânsul pentru tot ceea ce se întâmplase și m-a văzut Ani Lazăr. A venit la mine și mi-a zis să stau liniștită că are ea pe verișoară-sa, Emilia Cris­toiu. Apoi mi-a făcut cunoștință cu ea. Gagica nu știa decât câteva acorduri la chi­tară, învățate de la prietenul ei, Victor Călinescu, care avea formația de dans „Că­răbuș" și în care (spunea ea) ar fi și cântat vocal de câteva ori. Mă rog... Cert e că atunci când i-am spus că în două săptămâni aveam concert la Sala Palatului plus un turneu cu nea Fane și cu Teatrul Muzical din Ploiești, a prins-o frica de bas! Am