23
început eu să-i fac capul mare, că hai că nu e greu, că ce mari suntem noi, că o să fim și mai și, și chiar o să avem vilă, piscină și sclavi! Apoi m-am dus la ea, la magazinul de discuri unde lucra ca vânzătoare, i-am pus să asculte discul cu for­mația feminin㠄Birtha" (mi-l adusese Silviu Olaru, basist la FFN) și i-am zis: „Uite măi!... Americance!... Adică de ce ele pot și noi nu?!"... Încet, încet i-am pus de­getele pe bas. Am început cu „Hit the Road Jack".
    Emilia (interviu): Păi da măi, așa a fost. Eu am cântat vocal de la 15 ani cu „Că­răbuș"... Am fost și solista Ansamblului Studențesc de Estradă, am cântat și cu formația „2001" prin cluburi și case de cultură, mă înscrisesem la Școala Popu­lară de Artă, la contrabas. Eram singura fată și doi țigani! Nu știu ce mi-a venit cu contrabasul, poate destinul m-a împins către el... Cert e că atunci când am întâlnit-o pe Anca cu propunerea ei am înghețat de spaimă. La Școala Populară de Artă nu învățasem mai nimic și... cum să apar eu pe scenă în două săptămâni, și nu pe ori­ce scenă ci... la Sala Palatului!!! Urma și turneul cu Nea Fane, înregistrări la TV, unde voi n-aveați decât „Fantoma", cu Carmen pe bas, și încă vreo două... Eu încă nu aveam bas, iar mai târziu, în turneele cu FFN, cântam pe basul lui Silviu Olaru... Ții minte cântările de la Mija? Era fabrică de armament și erau numai soldați care ne-au și luat la fluierături de cum ne-au văzut! Ce li se mai scurgeau ochii după noi și câte invitații la cafele am primit toate! La Moreni, la sanatoriul TBC, după cântare mi-au dat lacrimile când am văzut un bolnav care s-a urcat pe scenă și a cerut să cânte și el la chitară rece. Compusese și el câteva piese... Erau așa de triste, încât plângeam și nu mă mai puteam opri. Cel mai mult mi-a plăcut la Ambasada Ame­ri­cană... Era „vest" pe bune și tare „importantă" eram! Ce dacă toate sculele intrau în stația „Fender" a Ancăi?
    Anca (e-mail): Nu mai știu cine ne-a făcut relația cu Ambasada, dar știu că de fapt consulul ne-a invitat să cântăm acolo. Tipul (i-am uitat numele) se îndrăgostise de mine, dar îmi vorbea tot timpul cu dumneavoastră. Cred că era căsătorit și nu-și permitea să mă agațe, dar mi-a dat să înțeleg că e mort după mine și nu știe ce să facă. Și dovada cea mai barosană a fost că m-a luat cu el la expoziție, m-a dus direct la instrumente muzicale și m-a întrebat ce amplificator vreau, la care eu am rămas mască! Erau o grămadă de amplificatoare, unul mai bun decât celălalt. La început mi-a fost jenă să-mi aleg unul... Erau firme serioase, deci scumpe, și știam că trebuie să plătească gagiul. El s-a prins și mi-a dat curaj zicându-mi să nu-mi fac probleme și să-mi aleg ce-mi place căci va fi plătit prin cântări cu trupa. Pu­se­sem deja ochii pe un „Fender Twin Reverb" și i-am zis că-l vreau. S-a dus brusc și a vorbit nu știu ce cu americanii lui, s-a întors și mi-a zis: „Now it's your amplifier". Am sărit în sus de bucurie! A trebuit să mai aștept câteva zile până la sfârșitul ex­poziției ca să pot să-l iau pe Fender acasă. A rămas să cântăm cu trupa de 8 ori, iar eu să le plătesc pe fete. N-am mai cântat după aia decât o dată, că s-a schim­bat consulul. Îmi mai aduc aminte de băutura noastră preferată, scotch Johnny Wal­ker și Cola. Nu eram noi cine știe ce băutoare... Beam cantități mici că ni se făcea rău. Nu-mi aduc aminte să fi fost vreuna din noi beată de să nu mai știe de ea. Eram puțin pilite sau, mai bine zis, bine dispuse. Știam că dacă beam mai mult vomitam.
    Emilia (interviu): Îmi mai aduc aminte și de turneul cu televiziunea... Eram in­vitate în „Cenaclul literar" condus de Dinu Săraru și Marin Sorescu. Prezenta Viorel Grecu. Eram cazați toți la hotel „Arcașul" dar nu mai știu în ce oraș. Cenaclul se ți­nea prin casele de cultură iar după spectacol mai trăgeam o cântare în barul ho­telului. Nu prea aveam bani... Televiziunea plătea și prost și după o lună de la tur­neu venea Liviu Oprea și ne aducea de mâncare. Ni se cerea să facem play-back numai pentru televiziune... Știu că publicul s-a supărat rău de tot! A început să flu­iere și să bată din picioare, cerea să cântăm... „electric", așa că trebuia să cântăm de două ori, o dată pentru televiziune și o dat㠄electric", pentru public.
    Lidia (e-mail): Măi Anco, habar n-am cum a fost spectacolul de la Sala Pa­la­tului cu debutul Emiliei pe bas! Ea nu-și mai aduce aminte decât că se numea "Ga­la Săptămâna" și că purtam ii negre brodate cu sclipici... Hai Anco, "zburdă-ți" min­tea și zi-mi cum a fost! Plus că mi-a mai zis și de o cântare la Urziceni... Trebuia