29
ce eram… Credeam că nu te mai întorci, așa vorbea lumea, dar tu ziceai: "Mă întorc Lidio, mă în­torc, dacă-ți spun!" Plecaseși tu, dar numai cu picioarele. Mintea ta era aici, la trupă. Mă rog... Tu ai plecat iar noi cred că ne-am apucat de re­pe­tiții... cam de capul nostru, nu-i așa Emilio?
    Emilia (interviu): Se pare că da. Așa am scris și eu în jurnalul meu. Nu știu da­că se puteau numi repetiții, de fapt încercam să nu uităm piesele. Eu continuam să merg la Școala Populară de Artă, la lecții de contrabas, și îmi mergeau degetele mai bine. Totuși, suna rău fără chitara care o aștepta pe Anca într-un colț. De altfel am și scris în jurnal: "Am văzut chitara Ancăi și mi-am dat seama că mi-e dor de ea." Mai știi istoria cu fuga Ortansei cu lăutarii și cu Păunița cu flautul?
    Lidia (e-mail): Clar că o mai știu! M-ai sunat tu, Anco, la vreo 3 săptămâni ca să vezi ce e cu noi. Eu ți-am povestit tărășenia cu Ortansa, care a plecat să cânte cu niște lăutari. Păunița îi furase flautul ca să nu mai aibă în ce sufla, dar ea tot cânta cu ei, la saxofon. Tu ai fost foarte dezamăgită și înfuriată de atitudinea ei că tocmai ne luaseși pantaloni mov mie, Ortansei și Emiliei, pantaloni evazați, ultimul răcnet, cu care urma să cântăm în concerte. Ai zis că vii tu înapoi să faci ordine. La o săptămână după convorbirea telefonică cu tine, pe 25 ianuarie (după jurnalul Emiliei) am visat o mare explozie! Așa de mare că m-am trezit din somn. Am în­trebat-o pe mama ce poate să însemne, iar ea a zis că nu poate fi decât o veste mare, o mare surpriză. Peste o oră ai sunat tu! Ne-ai invitat pe toate la Ambasador să bem o bere și să serbăm întoarcerea ta. După aceea am venit la tine acasă. Ne-ai arătat ce-ai adus pentru noi; mie mi-ai cumpărat o tobă mică "Ludwig", la care tot visam… Visam eu la tot setul, dar începutul era bun. L-ai sunat pe șeful trupei de lăutari și ai început să bagi strâmbe ca s-o dea afară pe Ortansa. L-ai luat la sentiment: "Hai măi, că mai găsiți voi băieți să cânte la saxofon!", după care i-ai dat ultimatum Ortansei: dacă nu părăsește trupa de lăutari, nu primește pantalonii! A fost de ajuns ca s-o convingi să revină în trupă, după care ne-ai cântat ultima ta compoziție făcută în Venezuela după ce ai aflat de fuga Ortansei. Textul era:
    "Vise de-argint am făurit,
     Sufletul ți l-am dăruit,
     Mâinile ți-am întins și-ai fugit"
    Nici nu te întorseseși bine în țară că te-a și sunat Relu Gherghel să-ți dea vestea cea mare, că am fost propuse printre formațiile care să cânte la inaugurarea Sălii Polivalente. La așa o veste ne-am apucat imediat de repetiții. Cam în vremea aceea l-am cunoscut și pe Marian Voica. De fapt l-ai cunoscut tu... Era aproape zilnic la "Stu­dent Club", stătea și asculta la ușa noastră cum repetam, mai căra câte una-alta prin Preoteasa, scule pe la formații... Tu i-ai propus să fie cărătorul nostru de scule (termenul de "roadie" nu ajunsese încă la noi), plătit la fiecare cântare, și el a acceptat. Nu știu ce ți-a venit să-l alegi tocmai pe el că erau mulți care căscau gura la noi și ne ajutau... Băiatul ăsta, Marian, tare mă deranja! Era calm, vorbea rar, se mișca greu și parcă tot timpul ascundea ceva. În sfârșit, asta era alegerea ta. La Polivalentă am plecat cu el. Țin minte că scena era simplu făcută, numai niște scân­duri. Au îmbunătățit-o în timp… Băteam toba și intrau în rezonanță scândurile alea. Se auzea cumplit de tare. Eram în extaz de plăcere! Sunetul era făcut pe sta­ția sălii. Nu exista PA, dar ce conta! Începutul era promițător, iar noi eram foarte fericite că "atacaserăm" și Polivalenta, 8000 de locuri, cea mai mare sală de sport din țară și eram și în topul "Săptămâna" printre cele mai tari trupe de pe vremea aia!