34
ii    Ce-mi mai aduc aminte din perioada aceea este o întâmplare povestită de Păunița. Cică e­ra chiar în seara sosirii noastre la Mamaia. Du­pă ce primiserăm camera la hotel, spre seară am luat la vizitat stațiunea ca să vedem ce dis­coteci sunt deschise și nu găsiserăm decât una, "Black and White". Am intrat și noi, lume pu­țină, câțiva bișnițari cu care am intrat în vor­bă. Pe la 1 noaptea am plecat pe jos că încă nu se dăduse drumul la troleibuzele de noapte. Am văzut că s-a luat o gașcă de vreo 7 inși după noi... Nu știu dacă aveau gânduri necreștinești, dar știu că pur și simplu ne urmăreau și făceau mișto de noi cu voce tare. Noi auzeam că se discuta împărțeala: care dintre ei să o ia pe care dintre noi! Am luat-o pe mijlocul străzii că era mai luminată, după care am luat-o și la fugă! Intrase spaima în noi... Păunița, fiind mai grasă, n-a ținut pasul cu noi. A zis că ne ajunge ea din urmă. Nu cred că era vorba de nici un viol dar, fiind singure într-o stațiune goală, clar că ne treceau tot felul de gânduri prin cap. Am ajuns cu bine la hotel și cu Păunița în urma noastră. Atunci nu știu care dintre noi a întrebat-o de ce n-a ținut pasul, că dacă rămânea în urmă și o prindeau? Ea a zis: "Măi gagici! Nu cu mine era treaba în caz de viol, că eu rezistam la șapte, dar mă gândeam la Emilia, săraca, la cât de slabă e, mă gân­deam la voi cât de nevinovate erați... Așa că am zis că mă sacrific... Dar n-a fost cazu!"
    Așa s-a terminat intrarea noastră furtunoasă pe litoral. Cântam seară de seară. Începeam la 6, iar între 8 și 9 aveam pauză de o oră, timp în care, pe niște pasarele montate de-o parte și de alta a scenei, intrau balerinele care dansau din buric pe mu­zica unui taraf turcesc. Noi mai continuam după ora 9 până pe la 10. Ăsta era programul de grădină. Pur și simplu ne căpiaseră cu muzica turcească seară de sea­ră! Acolo s-a născut piesa noastră "Dorința". Mai precis compoziția ta, Anco, pentru că tu ai făcut strofele și textul la refrenul "O, pa, tina, tina, nai", care a ră­mas identic sustras din melodia de deschidere a balerinelor din buric. Nici nu bă­nuiam noi pe atunci ce mare șlagăr va ajunge și ce mult va sta în topul "Săp­tă­mâna". Șeful de restaurant, nea Iliuță, era foarte mulțumit de noi; grădina era plină în fiecare seară până la refuz, veneau pentru balerine dar aveam și noi fanii noștri care veneau seară de seară. Totul mergea strună, până într-o seară când ne-am tre­zit cu Henry Graterol, venit ca din senin... Acum e rândul tău, Anco, să povestești cum a fost.
    Anca (e-mail): Mda, tristă poveste... Henry nu mai voia să continue facultatea în România din cauza unei întâmplări neplăcute. Prigoana împotriva celor care purtau plete, bărbi sau fuste mini era în toi. Henry al meu era un pletos de toată fru­mu­sețea, care avusese noroc până la un moment dat și nu se lega nimeni serios de el. Chiar și la facultate îl plăceau profesorii și nu-i ziceau nimic de pleată, mai ales că era și străin. Dar norocul n-a ținut mult. Într-una din zile, în troleibuz, în drum spre facultate, o gașcă de golani a început să-l tragă de păr, să-l întrebe dacă nu cum­va e muiere și să-l insulte. Eh și atâta i-a trebuit! I s-a încins sângele de latin în