35
el și a început o mare bătaie. La stația următoare au coborât toți. El era singur iar golanii vreo patru și, cu toate astea, reușise să-i țină în frâu până când unul dintre golani a scos un briceag. Speriat, Henry s-a uitat în jur și a văzut o sticlă aruncată pe stradă. A spart-o și cu gâtul sticlei a început să se apere și să dea în jurul lui. La un moment dat i-a sărit în spate cineva. Crezând că e unul dintre golani, s-a apărat și i-a tras un pumn. Mare i-a fost surpriza când a văzut că cel pe care l-a troznit era un milițian și atunci, vorbind o română puțin cam stâlcită, a încercat să se scuze. Unul dintre golani a început să strige: "Nu-i străin, domnul milițian, face pe străinul, a vrut să ne taie pletosul ăsta nenorocit!" Milițianul, care bineînțeles că ura pletoșii, i-a crezut pe golani și s-a năpustit asupra lui Henry trântindu-l jos, dân­du-i cu șutul și înjurându-l. Până când să-și dea seama milițianul că într-adevăr era străin și vorbea cu accent, l-a umplut de vânătăi. Din momentul acela soțul meu n-a mai vrut să stea nici o secundă în țară. M-a sunat la hotel, mi-a povestit întâm­plarea și mi-a zis să mă pregătesc să plecăm la Caracas, de unde era el. După câteva zile a venit după mine să mă ia acasă. Am stat toată noaptea în discuții con­tradictorii... Mie nici prin cap nu-mi trecea să-mi părăsesc trupa! Îl iubeam foarte tare, dar trupa era trupă... Știu că am plâns mult în noaptea aia, am plâns amândoi. Despărțirea era inevitabilă și o știam. Dimineața rămăsese să plece singur... Numai că sângele latin iar a răbufnit în el și seara a venit la "Orient", amenințând că spar­ge sculele dacă nu vin cu el! În pauze toată formația stătea în jurul scenei păzind scu­lele. Era pornit rău de tot la acțiune, iar voi mi-ați spus că numai eu pot rezolva situația. Eu l-am luat de-o parte și i-am promis că voi pleca în Venezuela după ce se termină sezonul estival, că avem contract, că etc., etc. Ce era să-i spun? Am reușit să-l conving cu mare greutate. L-am dus la aeroport iar în momentul când a plecat avionul am știut că... asta a fost. Mi s-a rupt inima după el, dar am fost fe­ri­cită că rămân împreună cu (pe atunci cel mai important lucru de pe pământ) for­mația mea Catena.
    Lidia (e-mail): ... care și-a continuat programul fără alte dificultăți și nu numai la "Orient"... Țin minte că am cântat și la "Club Mediteranean", unde se intra pe va­lu­tă. Nu mai știu amănunte și iar voi apela la Emilia.
    Emilia (e-mail): S-a întâmplat că eu și Anca hoinăream prin stațiune și am dat de clubul ăsta care, fiind privat, pentru francezi, am zis că trebuie să cânte o trupă de francezi. Da' de unde! Trupa care cânta era din Ardeal. Am intrat în vorbă cu ei și ne-au invitat să tragem și noi o cântare când vrem. Nu ții minte că Păunița se îm­pri­e­tenise cu Gunty, clăparul, iar când am plecat să cântăm la club ne-a luat pe toate în trăsură răcnind tot drumul de vuia stațiunea: "Guntyyyy... vin cu caii!!!"? Apoi di­rectorul clubului, Bernard, care o plăcea pe Ortansa. Anca trebuie să știe mai mul­te! În afară de-asta, noi am cântat la "Orient" numai o lună. Șeful, Iliuță, a vrut să renoveze terasa și restaurantul, să-l facă bar de striptease pentru străini. Clar că pe valută! Papuc ne-a trimis să cântăm la "Cazino" Constanța pentru că peste două săptămâni aveam contract în Eforie. Dar mai bine citez din "Jurnalul meu de mare: „Pe 4 iulie am plecat cu Anca la Costinești și ne-am întors cu Phoenix-ii, care ne-au vizitat seara la program. Așa au ajuns ei la ideea să cânte mai bine în Eforie! A doua zi a fost foarte mișto. Am fost cu ei în Mamaia la Orient și la Club Medi­te­ranean. Am luat salariul, în sfârșit! Am umblat prin Constanța la cumpărături. Am avut seara imprimare la TV pentru Album Duminical (l-am rugat pe Alex ca după data asta să caute dacă mai există în videotecă înregistrarea asta. Noi nu avem nimic decât aia de la Magdin!). Seara după program am plecat la Acapulco unde am stat până pe la 5 dimineața cu Roșu și Negru, Kappl și Costin." Lidia, tu unde erai? La Mamaia, la Perla?
    Lidia (e-mail): Păi ziua nu mă dezlipeam de plajă și de "Dogorelu", iar seara, nani... Nu știi stilul? Dar după ce chefuiam cu colegii mei de breaslă!
    Emilia (jurnal - e-mail): „6 iulie - Dimineața am tras pentru Radio Vacanța două melodii. Am fost în cameră la Ioji și am stat la taclale cu Anca, Costin și Sorin Tu­doran, care cânta cu Roșu și Negru la Acapulco, cu Cornel Constantiniu, al cărui fra­te venise în vizită din Africa de Sud, cu Corina Chiriac și Aurelian Andreescu."