47
Dar scrii tot, absolut tot, până când ați plecat din restaurant, până azi la ora la care ești aici.
    M-am apucat eu să scriu cu sârg, eram transpirată toată, îmi tremurau pixul în mână și picioarele. Am scris tot ce-a fost, cum am cântat, cum au venit vene­zue­lenii și neamțul, cum am stat la un șpriț cu ei, cum am plecat eu la colegul Paul și de-acolo la Constanța a doua zi. Am iscălit și m-am oprit. El se uită la mine, își a­prinde o țigară și se apucă de citit. Pe la mijlocul paginii se oprește și mă întreabă: "Adică vrei să spui că nu ați cântat instrumental în limbi străine?" Ei, la treaba asta eu am rămas fără replică, iar în secunda următoare am realizat că pentru el dacă nu era horă și era blues însemna "instrumental în limbi străine". Era totul așa hilar încât nu am putut răspunde decât că eu bat toba, eu nu cânt. El mai citește ce mai citește, după care mă întreabă calm și insinuant:
    - Și vrei să spui că nu ai întreținut relații sexuale cu străinii în vederea obținerii de avantaje materiale, articolul 21 alineat B, și ați îmbolnăvit tot litoralul de boli vene­ri­ce!? Și ridică-te în picioare când vorbesc cu tine!
    - Nu! (zic eu, ridicându-mă ca la armată) Când să le întrețin, că am plecat la co­legul Paul.
    O secundă mai târziu m-am trezit izbindu-mă de perete... mă luase prin surprin­dere, mi-a trăznit o palmă așa de grea, parcă era o lopată.
    - Declară imediat aici că ai întreținut relații sexuale conform articolului 21! Dacă nu scrii această declarație, am o grămadă de pungași în arest care pot declara ori­când că s-au îmbolnăvit de la tine numai ca să le dau drumul.
    A început să-mi dicteze cuvânt cu cuvânt ce să declar. Normal că eram în stare să declar tot ce voia după așa o palmă, că nu-mi mai trebuia a doua ca să pricep. Așa că am scris: "Subsemnata, etc, declar pe propria-mi răspundere că am între­ți­nut relații sexuale în vederea obținerii de avantaje materiale și am îmbolnăvit tot litoralul de boli venerice" și am iscălit. Ce era să fac? Trebuia să ies de acolo că mi-era frică de bătaie, mai ales că nenorocitul avea aceleași declarații forțate de la toate fetele. Chiar, Virico! Tu ce-ți aduci aminte?
    Vivi (e-mail): Lidio, eu în seara aia după program fusesem la cinematograf la Albatros, cu Ortansa, cred, așa că pe noi a doua zi ne-a luat ca din oală, habar nu a­veam despre ce e vorba. Când am fost la poliție m-au întrebat ceva despre care habar n-a­veam, le-am spus că n-am participat la așa ceva, că am fost la film, dar o țineau una și bună. Ne-au ținut câteva ore și apoi ne-au dat drumul, dar a trebuit să plă­tim o amendă la poliția din Constanța (?) și nu știu pentru ce anume. Relații cu stră­inii...? Nu mai știu, oricum eu eram căzută din lună în subiect pentru că nu fu­sesem de față la episodul pe care-l invocau ei. De bătaie nu-mi aduc aminte de nici o culoare. Doar de amendă. Am încercat acolo să spunem că e abuz, că tra, la, la... Nu ne băga nimeni în seamă, eu nu știam ce aș putea face ca să o contest, așa că... am plătit-o, deși asta însemna că recunosc că ce am scris acolo e ade­vărat, dar cu cine să discuți? Așa că am plătit și gata. Mai îmi aduc aminte de un episod amuzant, acuma, că atunci era groasă rău. Când a răcnit milițianul la Or­tansa: "Ridică-te în picioare când vorbesc cu tine!" Or­tansa a replicat imediat sărind de pe scaun: "Să trăiți, chiar asta am și vrut să fac!" Asta a fost, am plătit o amen­dă și n-am știut pentru ce!
    Lidia (e-mail): Amenda am plătit-o pentru prostituție, Elviro, țin foarte bine min­te, am plătit fiecare 1500 de lei... Altfel ne promiseseră că... insula ne mănâncă da­că nu plătim! Insula aia de pe lacul Siutghiol (acum nu am mai văzut-o, au scu­fun­dat-o), unde era pușcăria de femei. Ne promiseseră 6 luni pârnaie pentru prostituție dacă nu plătim. Ne-au dat și afară de la cârciumă, ne-au trimis acasă... Mai erau 3 săptămâni până să se termine sezonul.
    Vivi (e-mail): Mda... așa a fost. Am mai cântat programul din seara aceea și... ne-am trezit cu unii ieșind din tufișuri. Au zis că am cântat piese cu text străin așa că ei fiind de la ARIA au plăcerea să ne suspende atestatele și să ne dea afară de la cârciumă. Am plecat care-ncotro. Am stat cam două săptămâni pe tușă, după care ne-am întors că te-ai dus tu la Păunescu la redacție să ceri ajutor, dar deja tre­cuse de mijlocul verii și se "răcise" locul, adică lumea nu mai venea acolo pentru că știa că noi am plecat.