49
am pus mâna mai cu putere pe bețe și am început s-o altoiesc peste fund. Ortansa urla și mai tare, dar nu se lăsa luată de jos. Anca a început s-o muște de cap ca să se ridice. (Ce i-o fi venit s-o muște taman de cap, habar n-am!) La un moment dat pe ușă intră... Doina, o ilustră necunoscută, prietenă a Ortansei, chipurile, care a început și aia să zbiere: "Cum îndrăzniți s-o bateți pe buna mea prietenă?" Eu parcă atât am așteptat... Am zis: "Da' tu ce te bagi fa? Tu cine ești? Aici avem șe­dință de formație, ieși în morții mă-ti afară!" și am aruncat cu un pahar după ea. Ea s-a ferit și a aruncat și ea cu alt pahar după mine... M-am ferit și eu, a început și An­ca. Ortansa continua să urle și totul era ca în "Cu mâinile curate" al lui Sergiu Nicolaescu. M-am repezit în gâtul ei și i-am tras o directă de stânga de am izbit-o cu capul de perete. M-am speriat de ce forță am putut să am! Cred că îi spărsesem arcada, îi curgea sânge... O atinsesem cu inelul de pe deget pe care-l purtam ca să fiu ca Ringo Starr. M-am liniștit brusc când am văzut sângele și ochiul vânăt... Eu nu suport să văd sânge, plus că mă durea și mâna. Degetul mare se umflase cât un cartof; n-am știut să țin pumnul și mi l-am dat peste cap. Nu prea sunt bă­tăușă de felul meu. Au venit de la recepție să vadă ce se întâmplă de se auzeau numai pahare sparte de pereți. Le-am răspuns de la ușă că e o ședință de trupă. Ne-am liniștit brusc. Ortansa își punea vată cu spirt la cap peste mușcături, care începuseră să se umfle. Eu am luat-o pe Doina și am mers la policlinică. Doctorul s-a uitat cam ciudat la noi... I-am spus același lucru, că am avut ședință de trupă iar ea a intrat din greșeală la ședință. Ne-a reparat pe amândouă, ea cu leucoplast, eu cu atelă la deget. Programul nu l-am mai susținut în seara aceea că nu mai e­ram în stare. Anca, plină de nervi, luând picături; Ortansa cu capul în vată cu spirt; eu cu mâna atârnată de gât. I-am cerut voie lui nea Mitu, că nu mai puteam con­tinua programul. Nici nu cred că a înțeles bine ce voiam... Era clește de beat și m-a întrebat doar pe mine: "Dar "umflăturile" alea de pe piept cine ți le-a făcut?" N-am mai comentat. Ne-am împăcat și alt incident nu a mai fost.
    Pe la mijlocul lui august Anca ne-a anunțat că pleacă la Henry... A fost cel mai trist "mijloc" din viața mea. "Catena" urma să nu mai existe... Nu știu care a fost im­pactul pentru celelalte fete, mai puțin Vivi, care oricum era mai nouă în trupă, dar pentru mine parcă se coborâse cerul! Urma să-mi caut altă trupă, să merg în "Bur­să" la Teatrul Tănase, locul unde se adunau toți muzicanții în căutare de formații, sau în Cișmigiu la "Bursa Neagră", plină de țigani. Nu știam dacă să continuu cu rock-ul sau să mă apuc de restaurant și lăutărie... Trebuia să supraviețuiesc într-un fel. Anca ne promisese, mie și Ortansei, că vom continua trupa, că o s-o scoată și pe Ortansa din țară. Nici ea nu știa bine cum și unde? În Venezuela? Mie îmi suna foarte confuz. Au trecut câteva luni bune după plecarea Ancăi. Ortansa își găsise să cânte cu "Roata" lui Chifiriuc. Eu, pe unde apucam, chiar și cu lăutari. Muzi­can­ții plecau pe ruptelea din țară, mai ales după fuga phoenicșilor. Vorba lui Covaci: "Ro­mânul când pleacă de-acasă nu se mai poate opri". Prin vara lui '78 ne-am trezit cu telefon de la Anca... Era în Germania. Nu se mai înțelesese cu Henry și era în di­vorț, se mutase la... "Phoenix", care locuiau în "Bramsche", care nici măcar co­mună nu era, era un sat prăpădit mai spre vârful țării. Zicea ea că acolo vom con­tinua trupa. Eu așteptam aprobarea de căsătorie cu neamțul meu, iar Ortansei îi găsise ea un alt neamț care acceptase să se însoare cu condiția să-i plătească biletul de avion și șederea. A plătit biata Anca, nu avea de ales!
    Ca un făcut, mie și Ortansei ne-a ieșit aprobarea în același an, 1979, cu toate că ea depusese actele doar cu un an în urmă iar perioada de așteptare era cam de 3 ani. Între timp eu pierdusem legătura cu Harald, nu mai știam nimic de el, iar apro­barea venise. De unde să-l iau ca să vină să ne căsătorim? Am rugat-o pe Anca să-l caute. Ce idioțenie! Atunci nu-mi dădeam seama, dar acum... Germania e mare! Cum să-l caute și unde, din moment ce dispăruse de la adresa pe care o știam în Heidelberg? Nu cunoșteam nici un prieten de-al lui sau vreo cunoștință comună. Eram într-o ceață totală. Tot Anca a căutat cu disperare printre muzicanți nemți, într-un fel la brodeală. A avut (sau am avut) un noroc chior să dea de unul de cânta la bas și care locuise în Heidelberg. Îl știa pe Harald,. îi era prieten. Așa am aflat că e în Franța, la Toulouse. I-a scris Anca și a spus că vine cu condiția să-i plătească biletul de avion. Ne-am căsătorit în 3 zile cu înțelegerea că în Germania nu voi apela niciodată la ajutorul lui. Mi-am respectat promisiunea cu sfințenie, cu toate că am avut momente când chiar aveam nevoie de ajutorul unui autohton. Nimeni nu va ști cât e de greu într-o țară străină decât dacă o simte pe propria lui piele.