51
    Am făcut câteva repetiții așa, în dorul lelii... Nu mai era ce-a fost, mie nu-mi plă­cea deloc unde sunt, mă chinuia și frigul, frig al dracului, de Nordul Germaniei, și nici limba nu voiam s-o învăț că eu de fapt voiam... America! Multe discuții inutile cu Anca... Avea și ea dreptate. "Cum dracu, Lidio. vrei să te scot eu în America?!" I-am zis atunci că vreau acasă, că nu-mi mai trebuie nici o Catena. Au început pre­si­uni din partea ei, explicații, promisiuni de mai bine, dar tot degeaba. Șocul cu Ger­mania a fost așa de puternic încât "acasă" mi se părea salvarea. După două luni am primit ajutor de șomaj 1400 de mărci, cam 700 pe lună. Pe vremea aceea se mai acorda așa ceva pentru "auslanderi", cum ne numeam toți veniți din blocul de Est. Ceilalți, din Vest, care nu erau fugiți se numeau "fremden", pe undeva tot stră­ini înseamnă, dar cu o altă... rezonanță.
    În sfârșit, într-o seară, m-am decis brusc să-mi iau tălpășița și să plec acasă. E­ra ziua de naștere a lui Țăndărică. Și-o serba în cârciuma de la parterul blocului un­de stăteam. Chef mare, cu macheală și purcel de lapte fript. Am stat eu vreo două ore după care, fără să zic nimic, am plecat la gară să-mi iau bilet direcția Bucu­rești. În urma amenințărilor Ancăi, că-mi va sechestra pașaportul, l-am luat și l-am îngropat în pământ sub un copac, tot lângă gară. Dimineața, la 6, am tulit-o pe furiș cu două valize grele de am crezut că nu mai ajung. Nu m-a simțit nimeni, erau toți în somnul ăla de după beție. Vai de capul meu cum am ajuns acasă! Am schimbat 5 trenuri, de nici nu mai știu cum m-am descurcat cu germana mea lipsă. Dar asta e altă poveste și nu are legătură cu Catena. Cert e că acasă am intrat toboșară în orchestra Circului. Am mai fost în vizită la Anca în '83, după care, în '87, soțul de conveniență m-a anunțat că vrea să divorțeze și că dacă nu vreau să rămân iar fără drept de ieșire din țară să vin în Germania. Am plecat iar la disperare, că nu aveam de ales, nu voiam să-mi pierd libertatea de a călători. Deci în aprilie '87 iar am ajuns în Germania și... tot la Anca, de data asta în Hannover, la noul ei domiciliu. Avea altă trupă de fete de-i zicea "Rosy Vista". Am vrut să intru la tobe, dar... nu se fă­cea să se lipsească de Martina numai în virtutea prieteniei noastre. Am început să lucrez la negru și să caut să mă mărit din nou. Altă soluție nu era ca să rămân în Germania și să capăt drept de muncă. După divorț trebuia să părăsesc țara fiindcă divorțul nu reprezenta motiv politic pentru azil. Am dat anunț matrimonial într-un ziar care apărea și în State. Eu tot acolo trăgeam. Am găsit pe cineva în California nu­mai că Ambasada americană nu mi-a dat viza de logodnă pe același motiv. Fă­ceam parte din blocul de Est și nu eram eu prea convingătoare că nu fac altă căsă­torie de conveniență. La Ambasada americană m-a dus cu mașina Michael Hart­mann, un prieten al unul alt neamț care stătea cu noi în comun și care, auzind isto­ria mea cu gonitul din Germania, s-a oferit el să mă ia de nevastă ca să mă ajute. Așa am reușit să rămân.
    Prin 1991, eu locuiam la Bremen cu Michael, mă trezesc cu un telefon de la Pă­u­nița precum că ea se află în Germania, la Essen, și că a vorbit și cu Anca, și Or­tansa să ne vedem. Ne-am întâlnit, ne-am chefuit ca de reverede. Păunița venise să-și ia niște PA pentru nu știu ce formație a ei din țară. Căuta prețuri mai rezo­na­bile și atâta am povestit de prețuri, atâta de chefuite eram că până la urmă Ancăi i-a venit ideea să refacem trupa Catena sub alt nume, "Big Mama and the Kids", a­vând în vedere gabaritul Păuniței. Am și pus-o în aplicare și după o săptămână m-am mutat cu Păunița la Anca, în apartamentul ei cu 4 camere, unde mai locuiau alți 2 nemți. A fost o perioadă foarte mișto. Repetam zilnic, pe Ortansa o mutaserăm obligat-forțat pe bas, că nu se mai purta saxofon la rock. Anca a mai găsit o nem­țoai­că pe chitară ritmică și trupa suna destul de bine. Am reușit chiar să cântăm live la un post TV, "WDR3", într-o emisiune despre Lumea a 3-a, noi intrând cu cân­tecul nostru după... Bangladesh. A ieșit foarte bine. A urmat o perioadă de stag­nare. Michael a refuzat să-mi mai plătească drumul și șederea mea în Hannover, plus că el nu credea că vom reuși ceva. A trebuit să mă întorc la Bremen și să-mi găsesc o slujbă, fără să mai pot repeta cu ele. "Big Mama and the Kids" a mai dăi­nuit ceva vreme. Ceea ce știu eu de la Anca este că începuseră să aibă turnee. Problema era că Păunița, care avea peste 130 kg, nu putea să susțină un concert de 45 de minute. Îi trebuia antrenament și vocal, și fizic, iar ea nu era în stare de a­șa ceva.