smart-zone-artmania-festival-2013Ediția din 2013 a Festivalului ARTmania Sibiu se desfășoară în perioada 5 – 11 august, având un program plin de dinamism, inovare și nonconformism.

Susținătoare a culturii alternative, platforma ARTmania lansează anul acesta un spațiu conceptual menit să dinamizeze viața citadelei medievale, să încurajeze dialogul cultural și să promoveze valorile naționale într-un context internațional: ARTmania Smart Zone.

La cea de-a opta ediție a Festivalului, pictura, fotografia, grafica și arta scrisului vor fuziona cu ideea de spectacol și instalație, film și muzică, aducând mai aproape de publicul larg o mare varietate de evenimente încărcate de cultură, care se vor desfășura în Piața Mică și locurile partenere din imediata sa apropiere, sub umbrela ARTmania Smart Zone.

Pe lângă concertele a 15 trupe de referință din peisajul muzical mondial și autohton, ARTmania dă startul unui maraton de evenimente, care se vor desfășura în Sibiu, în spațiile dedicate Festivalului: Piața Mare și Piața Mică, Muzeul Național Brukenthal, Complexul Național Muzeal Astra și Galeria Habitus.

Pe perioada Festivalului, Piața Mică va fi animată de expoziții de fotografie și pictură, workshopuri, proiecții de filme și documentare, lansări de carte, dezbateri literare și alte evenimente, organizate cu sprijinul Transilvania Film, Parada Film, Forumului Cultural Austriac, Institutului Cultural Polonez, Centrului Ceh, Institutului Cervantes, Casei de cultură din Sibiu, librăriilor Vellant și Curtea Veche și altor mărci reprezentative pentru promovarea culturii în România.

Un show deosebit, aflat la limita dintre performance și instalație, „Obsession” deschide șirul manifestărilor artistice care vor activa inima fortăreței. Repunerea în scenă a spectacolului „Obsession” aduce în atenția publicului personaje devorate de angoase, măcinate de nocivitatea sentimentelor obsesive, prin trăiri dramatizate și printr-o coregrafie asemenea unui catharsis… Împletind arta spectacolului cu efectele audio-vizuale, cu coregrafia și scenografia realizate de Iulian Gliță și Doru Zamfir și muzica semnată de Alex Halka, showul își imprimă energia și efectul cinematic asupra spectatorilor.

Festivalul ARTmania este onorat să găzduiască vernisajului artistului plastic Roman Tolici. Parcurgând drumul de la abstract la figurativ și de la figurativ la abstract, seria de lucrări „7 zile, 7 nopți” – prezentată de Roman Tolici în premieră – conturează frânturi de proiecții asupra lumii, vieții și morții. Acuarela, ca mediu principal de exprimare, a fost abordată tehnic în moduri diferite de la o lucrare la alta – de la prospețimi vaporoase specifice, la acumulări severe, mai puțin obișnuite.

Rămânând în același registru al premierelor, ARTmania și Parada Film aduc la Sibiu filmul „Poziția copilului”, regizat de Călin Peter Netzer. Noua producție românească vorbește despre traumele sufocării copiilor prin dragoste, despre amprentele pe care le lasă părinții asupra personalității copiilor.

Combinând ideea de cultural și neconvențional, ARTmania și Curtea Veche Publishing invită amatorii de literatură și spectacol muzical la evenimentul prezentării cărţii lui Silviu Gherman,Hârtiile masculului”, lansată în 2012. Cititorii îl vor putea cunoaşte pe Silviu, atât în postura de scriitor, cât şi ca muzician, lansarea cărții fiind urmată de concertul trupei Mes Quins, un duo electro-pop-punk fondat de Silviu Gherman cu Ovidiu Chihaia.

Pe perioada Festivalului ARTmania, Galeria Habitus devine gazda unor proiecții obținute cu sprijinul unor instițutii culturale, festivaluri naționale de film și case de producție, parteneri și promoteri ai artei și schimbului intercultural.

Înainte de cea de-a 2-a ediție a Festivalului Internațional de Film Horror & Fantastic „Lună plină”, primul și unicul festival din România dedicat exclusiv filmului de gen, la ARTmania vor fi proiectate în exclusivitate  patru scurtmetraje fantastice care pendulează între absurd și macabru.

Programul de filme este pigmentat de „Political Dress”, un documentar social despre lupta pentru o exprimare liberă prin vestimentație și dorința de diferenţiere dintr-o unitate cenuşie. Filmul vorbește despre moda din Polonia, văzută adesea ca expresia împotrivirii faţă de sistemul totalitar în perioada realismului socialist, și face parte din seria „Guide to the Poles” pregătită de Institutul „Adam Mickiewicz”, din Varşovia. Proiecția este realizată cu sprijinul Institutului Polonez.

Transilvania Film aduce la Festivalul ARTmania 2013, în premieră la Sibiu, cea mai nouă producție românească regizată de Florin Piersic Jr.: „Killing Time” (2012). În distribuție îi veți recunoaște pe Florin Piersic Jr, Cristian Ioan Gutău, Olimpia Melinte, Florin Zamfirescu.

Din portofoliul ARTmania nu putea lipsiRocker”, cel de-al doilea lungmetraj al lui Marian Crişan, o producţie Mandragora distribuită de Transilvania Film. Lungmetrajul vorbește despre dragostea lui Victor, un rocker la 45 de ani, pentru fiul său, Florin, care depășește limitele a ceea ce e social și moral acceptat. Pe lângă legătura de sânge, ceea ce îi unește și mai mult pe cei doi este muzica rock.

De la film pendulăm spre grafică, invitându-vă să descoperiţi „Urban Comics Made in Cluj”, un album de bandă desenată inspirată din legende urbane. Patru dintre tinerii artiști vin să expună 30 de planșe din album și vă invită să participați la un workshop de desen unde fiecare va putea să dea viață propriului scenariu.

Invitată la ARTmania, Galeria Galateca va expune la Sibiu o serie de gravuri, desene, fotomontaje, acuarele și cărți bibliofile ale unor artiști de renume internațional: Simon Henwood, Mircea Roman, Mircea Nechita și Edward Gorey. Deși foarte tânără în peisajul spațiilor culturale, Galeria Galateca a reușit să se plaseze pe harta națională și internațională prin proiecte de design și artă contemporană inedite, propunându-și să dezvolte expoziții de artă aplicată și artă multimedia.

Platforma culturală ARTmania și Modernism, promoter al artei contemporane, recomandă „De la alb la negru”, o expoziția semnată de Ioana Popescu. Tânăra artistă vine la Sibiu cu o colecție de fotografii alb-negru care surprind în detaliu trăiri, vise, incertitudini și speranțe umane. Mizând pe spontaneitate și empatie, Ioana reușește să portretizeze cu delicatețe fragilitatea și intensitatea personajelor sale.

La întrebările: „Cum se schimbă obiceiurile de lectură în secolul vitezei și al informației? Ce schimbări a adus în felul nostru de a citi apariția cărților electronice?” și la multe altele legate de felul în care citim acum, încercăm să răspundem împreună cu scriitorii Cecilia Ștefănescu, Florin Iaru și alături de Paul Balogh, specialist în tiparul digital, într-o întâlnire moderată de Cristina Foarfă și organizată de Bookaholic.

Vellant, una dintre cele mai frumoase edituri din România, are încredere în puterea de inspiraţie a cărţilor-obiect şi a cititului pe îndelete şi vine la ARTmania cu o selecţie din cele mai frumoase cărţi din ultimii ani: Versez şi Uibesc de Iv cel Naiv, Religia pentru atei şi Arhitectura fericirii de Alain de Botton, Arta la zid de Banksy, romanele lui Irvin Yalom și cărţile lui Alexandru Andrieş.

Și, pentru a aduce în Piața Mică un plus de armonie, Bruno Wine Bar vine să completeze profunzimea unei lecturi de proză și poezie cu un vin nobil și un aperitiv răcoritor, de vară. Înființat în 2008, brandul Bruno Wine Bar & Bistro introduce în peisajul urban un mix de rafinament, tradiție și modernitate și propune o selecție de vinuri de top din 15 țări, atent alese de la toți producătorii români și importatorii de vin recunoscuți pe 5 continente.

Raluca Oana Radu,
PR & Events Coordinator ARTmania Festival