„Due to quality issues with the live feed of the Tour of Utah Eurosport will broadcast daily highlights of the race, starting Friday 12:30CET” scrie în siteul internațional al Eurosport. În cel românesc, nu.

Într-adevăr, americanii ne-au demonstrat, încă o dată, că sunt la ani-lumină față de europeni în ceea ce privește transmisiile video live de la evenimente desfășurate în aer liber. Dar ce zic eu de europeni? Și transmisiile de la competițiile sportive din Africa sunt infinit mai bune decât jegul de transmisie făcut de Adobe din Turul Utahului! OK, și din Africa, cam tot europenii – mai exact, francezii – fac transmisiile…

Am văzut după-masă Turul Portugaliei. Anul trecut mai mult dădeau cântece și voie bună de la sosire decât imagini de pe traseu. Ei bine, acum e transmisie ca din marile tururi din Europa!

Acum, de ce zic de Adobe? Pentru că căcatul lor de flash player e de vină. Atâta l-au „îmbunătățit” încâ acum pe o categorie mai veche de procesoare nu mai merge deloc, iar pe majoritatea celor actuale crapă când ți-e lumea mai dragă, indiferent de browserul folosit.

De ce spun că playerul e de vină? Pentru că Turul Californiei a folosit aceeași tehnologie de transmie, însă a fost OK. Numai că atunci era varianta veche de flash player, care mergea și pe procesoarele vechi.

Soluția? E foarte simplă: fie folosesc silverlightul celor de la Microsoft, ca Eurosport pentru Eurosport player, fie îi contactează pe cei de la AFL și Dorna ca să le explice cum poți face prin Internet o transmisie live de calitate atât pentru cei cu calculatoare puternice și „țăghe” largă la Internet, cât și pentru cei care au posibilități tehnice mai slabe.

Florin Silea