nairo-quintana-vuelta-burgosEtapa a 5-a, ultima, din Turul Burgosului a prilejuit un duel între specialiști ai cățărărilor: Vincenzo Nibali (câștigătorul Turului Italiei din acest an), Nairo Quintana (remarcat în Turul Franței 2013), Ivan Basso și David Arroyo, cei 4 pornind teleleu în evadare și n-au mai fost prinși până la final. Nici nu prea aveau cum să mai fie prinși, ținând cont că la final era o cățărare de categorie specială.

Surprinzătoare a fost ușurința cu care s-a desprins columbianul de ceilalți 3 când mai erau circa 800 m și a ajuns la finiș cu 23 de secunde înaintea spaniolului Arroyo, cu 25’’ mai repede decât italianul Basso, în timp ce Nibali a ajuns abia după 48 de secunde!

Quintana și-a asigurat și locul I la general, victoria de pe Laguna de Neila făcând diferența între el și Arroyo. Acesta s-a consolat cu faptul că a câștigat cu Caja Rural-Seguros RGA locul I pe echipe . Nibali a trebuit să să mulțumească cu locul III, diferența la general a rutierului de la Astana fiind de 55 de secunde față de ciclistul de la Movistar.

Totuși, cel mai bun cățărător n-a fost Quintana, ci Amets Txurruka, de la Caja Rural, care a strâns 60 de puncte, cu 19 mai multe decât columbianul.

Luându-se, probabil, după cei din MotoGP (competiție dominată de spanioli) – care au dat circuitului australian de la Phillip Island porecla „Casey” Island (deoarece australianul Casey Stoner a câștigat 6 curse consecutive desfășurate acolo, inclusiv pe cea din anul retragerii) – și speculând șansa unui joc de cuvinte, în siteul competiției etapa a fost numită „Las Lagunas de Nairo”.

Florin Silea

sursă foto: vueltaburgos.com