Pentru al 9-lea an consecutiv Maria Șarapova ocupă locul I în topul Forbes al celor mai bine plătite sportive (locul 22 în clasamentul 100 sportivi și sportive), ea câștigând în intervalul iunie 2012 – iunie 2013 29 de mil. de dolari. Evident că grosul nu este din premiile de la turneele de tenis (6 mil. USD), ci din reclame și din afacerea cu dulciuri Sugarpova, lansată anul trecut. Pentru Șarapova se pare că nu este criză, judecând că în precedenta perioadă de 12 luni câștigase „numai” 27,1 mil. de dolari.

Cum era de așteptat, locul II este ocupat de rivala de pe terenurile de tenis, Serena Williams, care a câștigat 20,5 mil. de dolari, dintre care 8,5 mil. din premii.

În primele 10 locuri sunt 7 teniswomen, podiumul fiind închis de Li Na, cu 18,2 milioane. Oarecum surprinzător, dar se pare că și în sport frumusețea se vinde bine, pe locul 9 este Ana Ivanovici, cu 7 mil. de dolari, deși nu mai este în top 10 la jucătoare, în timp ce jucătoare din top 10 nu apar în primele 10 locuri din topul câștigurilor.

La bărbați pe primul loc e același Tiger Woods, în ciuda problemelor pe care i le-a provocat fosta nevastă, care nu a fost tolerantă cu apucăturile de curvar. Din cei 78 de mil. de dolari sigur îi poate cumpăra nu o înghețată, ci o fabrică de înghețată partenerei actuale, schioarea Lindsey Vohn.

Locul 2 este ocupat de cine nici cu gândul nu gândiți: Roger Federer! Este că nu v-ați fi așteptat? El a câștigat 71 de mil, dintre care doar 6,5 mil. din premiile de la tenis. Chiar dacă la general e pe 2, tot poate bea o șampanie (șampanie, nu vin spumant) Moet & Chandon, însă nu doar pentru că-i face reclamă, ci pentru că este jucătorul nu doar cu cele mai multe titluri de Grand Slam la simplu (17), ci și cu cei mai mulți bani făcuți din turnee: 77 de mil. de dolari până acum.

Cu 61,9 de mil., Kobe Bryant n-a apucat decât locul 3. La el proporția dintre salariu și reclame e mai echilibrată: 27,9 mil (cu 7 milioane mai mare decât următorul salariu de baschetbalist) la 34 de mil. El a ajuns și pe locul 4 în rândul celor mai buni marcatori, depășindu-l pe Wilt Chamberlain și a fost pentru al 8-lea an consecutiv în echipa All-NBA.

Deși plângea că are salariu mic, Cristiano Ronaldo nu e plătit chiar cu minim pe economie, ba chiar câștigă mai mult la locul de muncă decât din activități conexe: 23 de mil. din salariu, 21 de mil. din reclame. Ceea ce l-a dus pe locul 9.

Cel mai bine plătit „soccerist”, însă, este… Nu n-ați ghicit, nu-i Messi, ci David Beckham: 47,2 mil., dintre care doar 5,2 mil. din salariu.

În fotbalul american situația este inversă, judecând după ocupanții locurilor 5 și 6, Drew Brees (40 de mil. salariu, 11 mil. din reclame), respectiv Aaron Rodgers (43 de mil. salariu și 6 mil. din reclame).

Și, „cu voia dumneavoastră, ultimul pe listă”, top 10 este încheiat de Lionel Messi, 20,3 mil. din salariu și 21 de mil. din reclame.

Următorul european este hăt pe 19, Fernando Alonso, cu 28 de mil. din salariu și numai 2 mil. din reclame.

Iar dacă am amintit de Formula I, să menționez că la motociclism cel mai bine plătit e maestrul Valentino Rossi, cu 12 mil. din salariu și 10 mil. din reclame, care l-au dus abia pe locul 51 (a fost la 300000 de locul 50).

Florin Silea