33
"Flacăra". Păunescu a vorbit cu ei, le-a spus că fac parte din formația Cenaclului și... așa mi-au dat drumul.
    Lidia (e-mail): Bun! Deci am băgat sculele la mesagerie și am plecat... De la gara din Constanța le-am cărat cu două furgonete "Dacia-papuc", de se mirau șo­fe­rii că "Mamăăăă!!! ce multe scule aveam". Era pustiu la mare și cam frig pentru sfârșit de mai. Noi eram foarte fericite că în sfâr­șit cântăm la mare (mai ales eu, ca­re uram muntele) și urma să mai și încasăm o sumă considerabilă la salariu! Pri­miserăm o derogare de atestat. Derogarea însemna că vom fi plătite la 4000 de lei pe lună, adică maxim de atestat 1 solist până la examen.
    Anca (e-mail): Stai măi Lidio, că acum mi-aduc aminte... Despre atestate știu și eu că le-am dat de două ori. Prima oară la mare, dar nu le-am primit că eram prea puștoaice, sau mai precis una din noi nu împlinise 18 ani (să fi fost Ortansa?). Țin minte că ne-au zis că suntem prea tinere să cântăm la mare. Dar tot am cân­tat, cu atestate provizorii date de Papuc, directorul ARIA din Constanța. A doua oa­ră am dat atestatele în București, în toamna aceluiași an, când în sfârșit eram toate la vârsta majoratului.
    Lidia (e-mail): Mersi, Anco, pentru dumirire... deci să continuăm. Ne-au cazat la hotel "Miorița", hotelul tuturor angajaților de pe litoral. Prima zi ne-au dat o ca­meră cu 3 paturi pentru toate și ne-au zis că e provizoriu, până sosesc actele de cazare, deci trebuia să ne împărțim cum puteam în paturi. Și ne-am împărțit, eu cu tine (ca să nu scapi de mine nici în somn), Emilia cu Ortansa și Păunița singură. După ce am primit camera am plecat în stațiune ca să mai vedem ce trupe au a­juns. Erau ceva turiști străini, niște cehoaice care vindeau peruci... Ți-aduci aminte An­co de păduchii pe care i-ai luat de la perucile alea după ce le-ai probat?!
    Anca (e-mail): Vai de capul meu ce-am mai tras cu ei! Am probat perucile alea nenorocite și a doua zi mă scărpinam în draci... Am pus-o pe Păunița să se uite. Eu am crezut că e vreo eczemă de la vopsitul părului. Mă purtam brunetă pe vre­mea aia... Păunița se uită și zice: "După umilele mele cunoștinte în ale macro și mi­cro­organismelor, ceea ce văd eu aici se numește popular păduchi". Noi am ră­mas mască iar pe tine te-a umflat râsul! Păunița a început să-i pescuiască unul câte unul... Îi punea pe masă și îi strivea cu creionul, așa erau de mari și grași. Mi-a fost teamă să merg la doctor pentru vreun tratament că mă gândeam că se duce buhul pe litoral: "Formația Catena a umplut stațiunea de păduchi", adică poftim ce intrare frumoasă ne-am făcut noi pe Litoral! Păunița dădea zor ca să-mi dau pe cap cu "Bromocet". Nu mai știu ce lichid era ăla și pentru ce se folosea... Ea începuse să-și dea preventiv, mi-am dat și eu, dar n-a mers. Până la urmă m-am dus la co­afor, n-am zis nimic decât că vreau să mă revopsesc negru. Alea nu s-au prins, m-au vopsit și am scăpat, cred că de la perhidrolul folosit... Ăla i-a ars! Dar a doua zi cine se scărpina în cap la disperare?
    Lidia (e-mail): Păi eu, Anco!!! Cine altcineva, că doar eu dormisem cu tine în pat în prima noapte. Nici eu nu m-am prins imediat... Cântam afară, în grădină, pe scenă de scânduri. În spatele meu era un copac destul de apropiat de scaunul meu de la tobe... Băteam ce băteam și îmi mai frecam capul de copac, iar în pauzele din­tre cântece mă scărpinam cu bețele! Tu m-ai văzut și ai zis: "Lidio, i-ai luat și tu! Ăștia sunt păduchi, că n-au ce să fie altceva." Aveai deja experiență, așa că seara, după cântare, tu i-ai pescuit cu creionul iar a doua zi ai cumpărat amoniac și per­hidrol și m-ai vopsit blondă. Așa am scăpat de ei. Iată poza de la "Orient" în care se vede cât de breze eram în iile noastre albe.