45
că cât de cât. Anca s-a gândit să pună un text care să ne reprezinte pe noi, "Catena", deci în text era vorba de "Catena", care însemna lanț în latină. Adică de-aia ne numeam noi "Catena" că eram unite ca într-un lanț și asta povesteam în cân­tec. Nu ne-au permis textul cu "lanț" că era cuvânt ce nu dădea bine pentru so­ci­e­tatea noastră socialistă! Textul era interpretat precum că: "adica ce, vă pune cineva în lanțuri?" De parcă nu toată țara era în "lanțuri".
    Deci cântecul nu avea deloc o conotație politică și nici o legătură cu înlănțuirea, asta o născociseră ei. Erau atât de cretini că nici măcar cuvântul "catenă" nu știau că vine din limba latină, le-am zis noi și astfel n-au tăiat cuvântul. Erau de acord că suntem de gintă latină. De asemenea refrenul l-au lăsat cântat în turcește (o pa, tina, tina nai) având în vedere că turcii erau națiune conlocuitoare și considerau că prin refrenul ăsta demonstram că nu se făcea ură de naționalitate în România. "No comment"!!!
    costumateExistau deja securiști care controlau toate terasele și restaurantele pentru a-i vâna pe cei care călcau decretul. Intrau ino­por­tun, se așezau la masă și, cu urechile pâlnie, stă­teau la pândă. Și noi, trupele care cântam, îi pândeam. Se cunoșteau de la o poștă în cos­tu­mele clasice cu cravată. Cum îi zăream la in­trare textul cântecului era improvizat brusc în ro­mânește. Cântam cu spaimă și cu ochii pe u­șă. Dacă te prindeau, plecai imediat de pe li­to­ral și erai și dat în consemn. Veneau turiști stră­ini care ne cereau rock, blues... Nu puteam cânta dacă "tovarășii" erau la masă. Ne scuzam față de străini și-i chemam a doua zi să le cântăm, sperând că poate atunci nu aveam control. Totuși exista un spectacol pe litoral în care se cânta în limbi străine, era "Cenaclul Flacăra" al lui Adrian Păunescu. Acolo se putea cânta, folkiștii și trupele sub aripa ocrotitoare a lui Păunescu nu aveau probleme. Cine era în cenaclul lui era bine pus, dar pentru noi a fost o vară dezastru. Pentru mine cel puțin, că mi se cam făcuse lehamite de tot. Atunci mi-a venit primul gând să plec definitiv din țară. De fapt și Anca ne visa pe toate lângă ea cântând... afară. Ea ne spunea mereu: "Fetelor, măritați-vă și ple­căm toate din țară. Facem trupa "Catena" în Occident, unde-o fi, numai aici nu, că nu se mai poate!" Începuseră să-mi umble ochii în stânga, dreapta. Vivi nu era pre­o­cupată de așa ceva, ea era de puțin timp în trupă, deci nu crescuse împreună cu noi, cum s-ar spune. Ortansa deja cunoscuse un neamț cu o vară în urmă. De fapt Anca îl găsise și din vorbă în vorbă i-a propus neamțului s-o ia pe Ortansa de ne­vastă, căsătorie de conveniență ca să poată ieși din țară. Neamțul chiar a acceptat și au depus actele.