6
ta de trupă. Erai talentată rău în a convinge oamenii.
    Toată vara aceea am alergat prin București după o sală de repetiție. Eram numai noi două, Jenny Iliopulos plecase din trupă definitiv, că nu știu ce examene avea de dat. Casele de cultură și întreprinderile nu erau dotate cu instrumentele și ampli­fi­ca­toarele de care aveam nevoie, iar noi…? Cine eram noi? Niște fete pe care nimeni nu le lua în serios în legătură cu ceea ce vroiau să facă, o trupă rock de fete. Și totuși, pe ultima sută de metri am găsit o sală de repetiții, la ICSIM (Întreprinderea de Construcții Speciale Industriale și Montaj), cu promisiunea să le cântăm la săr­bă­torirea celor 10 ani de la înființare. Nea Ionescu ne-a adus-o pe Mariana Ale­xan­dru la chitară.
    Ne-am apucat de repetiții în formula:
  • Anca Vijan - chitară-vocal
  • Adriana Iliescu - bas-vocal
  • Mariana Alexandru - chitară-vocal
  • Lidia Creangă - pian
  • Cal de femeie - la tobe
    Toate sculele erau marca "Doina", inclusiv pianina. După ce am încropit 2-3 pie­se, compoziții de-ale Ancăi, mi-am dat seama că nu-mi plăcea "calul" de la tobe. Învăța greu. În cap îmi cocea o idee, cum ar fi să trec eu pe tobe? Nici n-am apucat s-o pronunț că Anca, parcă citindu-mi gândurile, îmi spuse să renunț la pian, de­oa­rece neamplificat și-așa nu se auzea, și să trec pe tobe. Așa am trimis definitiv "calul" afară din trupă. Realitatea e că începuse să-mi placă foarte mult acest in­stru­ment, mai ales că îl remarcasem încă de la chefurile unde mergeam de regulă cu Anca. În plină perioadă rock, muzica ce-o ascultam pe magnetofonul "Tesla" mă copleșea cu tobe, iar ceea ce auzeam nu se potrivea deloc cu ceea ce făcea "ca­lul"… Eram sigură că eu puteam să bat tobele mai bine, mai ales că mă exprimau pe mine, ceea ce simțeam și eu. Așa că la alt chef, în timp ce „Iron Butterfly" dă­râ­ma casa cu solo-ul de tobe de pe „Inagada da vida", eu și Anca stăteam cu ure­chi­le în difuzor încercând să ne lămurim de break-uri și de timpii accentuați și neac­cen­tuați. A doua zi m-am urcat la tobe. Până să mă dumiresc eu că timpul 1 și 3 sunt pe toba mare, iar 2 și 4 pe toba mică, a trecut o zi. M-a deslușit tot Anca. A­vea experiență, o învățase deja pe fosta ei toboșară, Jacky. Stătea cu mâna pe pi­ciorul meu de pe toba mare și mi-l împingea în tobă, ca să capăt independența mâinilor și a picioarelor. Break-urile mi le arătase Nelu, un electrician de la ICSIM, care era toboșar în formația întreprinderii și care ne vizita din când în când.
    "All Right Now" a fost piesa de încercare, după care nu m-am mai putut opri. Des­coperisem o altă lume. Vara aceea uitasem definitiv de corigențe, așa că le-am picat pe amândouă în toamnă. Chimia era o materie care mă lua prin surprindere. La română am încurcat "caii": n-am știut cum îl chema pe calul lui Ștefan cel Mare în piesa de teatru "Apus de soare", dar nici cum îl chema pe același cal in romanul "Frații Jderi"… și nu știu nici acum.
    Repetam anul și mi-a fost rușine să-i spun Ancăi… Când a aflat mai târziu, a buf­nit-o râsul și, ca o ironie a soartei, hotărăște să-și numească trupa gata făcută "Ca­tena" (în limba italiană însemnând lanț), cuvânt găsit într-un manual de chimie la capitolul "Catene de carbon". Explicația? Să fim unite ca-ntr-un lanț de carbon. Pri­mul concert din viața noastră a fost la... gunoieri, adică la Întreprinderea de salu­bri­tate. Celor de la ICSIM le-a plăcut ce făceam și ne propuseseră să cântăm la a­ceastă întreprindere pentru nu știu ce aniversare a lor. Noi am primit cu bucurie pro­punerea, mai ales c㠄Salubritatea" închiriase sala Teatrului "Constantin Tănase" pentru acest eveniment. Eram mândre că debutul formației „Catena" se făcea pe o scenă adevărată. După câteva momente comice și cântăreți consacrați am apărut și noi. Aveam emoții din cap până-n picioare. Mie, cel putin, îmi tremura piciorul de pe pedala de la toba mare de nu puteam să-l stăpânesc nici măcar cu mâinile, că tre­murau și ele. Formula în care cântam era: