9
la Litere, Arhitectură, IPGG și avuseserăm succes. Eu eram înnebunită după tobe și voiam să fac baterie de performanță... Eram convinsă! Cu pianul nu făceam nici o treabă și vroiam să-mi trăiesc viața! Asta era muzica mea! Cú pianul nu puteam să-mi consum energia... Toți studenții mă salutau acum ca bateristă, nu ca pianistă! Dar mai aveam multe de învățat… de fapt aveam TOT de învățat, pentru că băteam după ureche! Și apoi mă simțeam bine pe scenă cu Anca și Carmen, două trăznite care mult s-au căutat până s-au găsit… La Drept a ieșit așa de nasol că m-am mi­rat cum de nu ne-am prăbușit toate trei, fiecare sub instrumentul ei! Am plecat de-acolo repede, ca să nu ne mai vadă cât de "formația lu' pește" eram. Anca era ne­norocită! Eu am vrut să mergem la "Universitas" că acolo cânta Arpy (Arpad Dezso, prietenul meu), dar Ancăi nu-i ardea de așa ceva. Dan Mitrea, prietenul Ancăi, era cam nepăsător… Se urca în toți pomii (ca de obicei) și fluiera fals (săracul, nu avea "u­reche" deloc și nici doi dinți în față!). Ne-am așezat pe scări, în spatele "Uni­ver­sitas"-ului. Dan a început să se urce pe niște magazii, iar Anca fierbea ca un cazan și-l înjura de mama focului. Dan zâmbea nevinovat și nu înțelegea nimic. "Haideți pe scara de incendiu până sus!!" - a zis Anca, așa, ca să-și înece necazul Am înce­put să urcăm… Tipii din incinta facultății ne priveau uimiți, întrebându-ne:
    "- Unde vă duceți?"
    "- Sus!" - spuse Anca, mirată de întrebare.
    "- De ce?" - au întrebat ei.
    "- Pariu"! - spuse Anca.

    Directoarea Lazăr când ne-a văzut s-a înverzit și a chemat miliția. Noi am ajuns cu bine până sus, dar după 5 minute au apărut studenții și ne-au somat să co­bo­râm. Dan își găsise niște cunoștințe printre cei de la organizația de partid și datorită lor ne-am ascuns într-o cămăruță pe care scria "Administrație". Miliția tot ne-a găsit și degeaba le-a explicat Anca de pariul nostru că un milițian tânăr și mare cât un du­lap ne-a dus la secție. Acolo alți trei milițieni, la fel de mari, ne-au luat la întrebări și când au văzut că eu, Anca și Carmen nu figuram pe lista cu "parașute", iar Dan n-avea cazier, ne-au dat drumul. Când am ajuns la blocul Ancăi, mama ei era deja în stradă, disperată că miliția i-a luat fata.
    Ne mutaserăm deja din toamna anului 1970 cu toate instrumentele la Student Club. Fiecare primise ceva bani de la părinți ca să-și cumpere o chitară electrică, de la magazinul "Muzica", iar Anca o convinsese pe maică-sa să-i cumpere și un am­plificator „Doina" de 15 wați. Eu nu aveam tobe iar părinților mei nici prin cap nu le trecea să dea bani pe așa ceva. Se încăpțânau în ideea ca eu să fac pian de per­formanță. Eram disperată și Anca mi-a sărit în ajutor. Reușise s-o convingă pe mai­că-sa să mai contribuie cu 300 de lei ca să-mi cumpere mie niște tobe vechi, de la un fost baterist al Teatrului "C. Tănase" care ieșise la pensie. Tobele erau vai de ma­ma lor; cu fețe din piele de porc, pedala de fus legată cu sfoară, cea de tobă ma­re era pe arc care se rupea când ți-era lumea mai dragă și se mai și clătinau pe pi­cioare dacă loveai mai tare în ele. Totuși, eram mulțumită: scăpasem de cratițe și oale și aveam tobe adevărate. Primiserăm o sală de repetiție cu condiția să cântam gratuit la toate serile de dans organizate de Toma Laurențiu, directorul Student club-ului. Repetițiile le făceam zilnic, câte 8, 9 ore. Eu începusem să iau repetițiile din ce în ce mai în serios. Nu mi-a fost greu să-mi capăt independența mâinilor și a picioarelor dar trebuia să exersez singură timpii tari, break-uri egale. Oboseam re­pe­de, nu mă mai puteam concentra și înjuram. Cel mai des pomeneam de morții mamei tobelor, de crucea ma­mei lor și de gura lor! Mă blocam și nu mai știam nici ce știam. Dar Anca stătea lângă mine și mă încuraja: „Hai, Lidio, că poți! Știu eu că poți!" Mă uitam urât la ea și aveam impresia că mă tortura, iar eu eram... o martiră. Odată, la niste trioleți de tum-uri cu toba mare, n-am mai rezistat, am az­vârlit cu be­țele după ea. De nimerit n-am nimerit-o, că nu prea vedeam la distanță. Dar Anca nici măcar nu s-a ferit. S-a sculat liniștită de pe scaun, a luat bețele de jos, mi le-a pus în mână și mi-a zis zâmbind: „Hai, mai încearcă o dată, hai că mer­ge, trebuie să meargă". Rămăsesem mască de cât㠄pajiște" avea pe chip. M-am