parafusions-italia-ungaria Între 7 şi 13 mai Festivalul Internaţional EUROPAfest oferă în fiecare an publicului român concerte de excepţie de jazz, blues, pop şi muzică clasică ale unor muzicieni din întreaga lume. Una dintre ofertele acestei primăveri constă în deliciul oferit de trupa Parafusions, din Italia, care va concerta în Bucureşti pe 8 mai la Hard Rock Cafe şi pe 9 mai la Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

O chitară de excepţie şi o muzicuţă veloce pleacă de la ritmul „negru” de blues şi ajung la o joacă serioasă cu ritmuri balcanice, arabe, de jazz sau flamenco, într-o fuziune acustică savuroasă. Davide şi Endre vă spun o poveste de bluesmeni umblaţi, unde tempoul e dat de buna-dispoziţie şi pofta de viaţă, ca într-o călătorie a piacere.

Parafusions promite energie, fantezie şi culoare într-un concert de blues în care ritmurile se transformă continuu, încât nimic din ceea ce ştiai înainte despre acest gen muzical nu rămâne valabil.

Existenţa Parafusions se datorează norocoasei întâlniri dintre „doi muzicieni şi prieteni nebuni”, cum se autocaracterizează Davide Papaleo (chitară, voce) şi Andy Vazul (muzicuţă, voce). Unul reprezintă „paranoia”, iar celălalt „confuzia”. Prin urmare, fiecare dintre cântecele lor este o „parafuzie”, iar toate puse la un loc au condus la numele grupului – Parafusions.

Davide are meritul de a fi adăugat muzicii culorile mediteraneene ale Italiei, în timp ce Vazul aduce tonurile melancolice ale muzicii tradiţionale ungureşti.

Concertul Parafusions oferă varietatea a două repertorii diferite. Unul constă în melodii instrumentale, în care cei doi alunecă lin pe suprafaţa muzicii, fuzionând uşor cu alte genuri. Celălalt conţine melodii blues tradiţionale, preluate de la mari artişti precum: Albert King, Jimi Hendrix, Janis Joplin, Eric Clapton şi Creedence Clearwater Revival.

Trupa are toate ingredientele unui show de zile mari. Evoluţiile lor sunt cu siguranţă electrizante, concertele lăsând impresia că pe scenă se află o adevărată armată de muzicieni ce folosesc o mare diversitate de instrumente cu un sunet care umple întreaga sală.

Biletele se găsesc în reţeaua magazinelor Diverta şi Flanco, la Librăria Engleză şi online la: www.ticketfan.ro, www.myticket.ro, www.ticketpoint.ro şi www.bilete.ro.

EUROPAfest este singurul festival din Europa care reuneşte într-un singur eveniment: jazz, blues, pop şi clasic. Sub sloganul „Festivalul oferă! TU alegi!” acesta oferă o agendă bogată:

– Opening Concert – Ziua Europei

– Concerte de jazz, blues şi pop cu trupe consacrate din Europa şi SUA

– Bucharest International Jazz Competition

– Caffe Festival

– Jeunesses International Music Competition – pian

– Gala EUROPAfest

Bogdana Horaţiu,
director programe, jmEvents.ro