clip_image002Eurodeputata Corina Creţu, membră a Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din Parlamentul European (EMPL) şi secretar executiv pentru relaţii internaţionale al PSD, protestează faţă de manifestările xenofobe şi discriminatorii îndreptate împotriva imigranţilor români din Spania, cu atât mai îngrijorătoare cu cât vin din partea principalului partid de dreapta, Partidul Popular. Corina Creţu cere PD-L să renunţe, în semn de solidaritate cu cetăţenii români care trăiesc în această ţară, la protocolul de susţinere electorală pe care îl are cu popularii spanioli.

„Este revoltătoare folosirea comunităţii româneşti din zona Barcelonei ca armă electorală în alegerile municipale de către reprezentanţi ai Partidului Popular. Sunt extrem de îngrijorată de manifestaţia organizată la Badalona, în cadrul căreia au fost afişate pancarte cu înscrisul «Nu vrem români», de pliantele cu sigla popularilor în care se promite «Mai multă siguranţă» şi de declaraţiile candidatului la primărie, Xavi Garcia Albiola, în care cere «curăţarea oraşului» şi-i ameninţă în special pe romi", declară europarlamentarul român.

Doamna Creţu menţionează că în Badalona românii sunt al treilea grup etnic, iar la nivelul Spaniei formează cea mai mare comunitate de străini. „Cei aproape un milion de români au contribuit în ultimii ani la creşterea economică semnificativă a Spaniei, iar acum resimt, alături de spanioli şi de ceilalţi imigranţi, efectele dureroase ale recesiunii. Este regretabil că în acest context social-economic nefavorabil al crizei, românii sunt puşi la zid în mod politicianist, cu atât mai mult cu cât Spania este un bun exemplu, la nivel european, în materie de politici de integrare a imigranţilor”, subliniază ea.

Deputata europeană îşi exprimă speranţa că adeziunea unor reprezentanţi ai Partidului Popular la asemenea mesaje de extremă dreapta nu va duce la crearea premiselor favorabile reeditării în Spania a tristei situaţii din Italia, unde politica agresivă a dreptei a ostracizat comunitatea românească şi a distrus, cu efecte în timp greu de estimat, posibilitatea unei convieţuiri interetnice armonioase.

„Am cerut colegilor socialişti spanioli, cu care avem o colaborare excelentă, să se solidarizeze cu noi în contracararea fenomenului extremist. Solicit, de asemenea, Partidului Democrat-Liberal să denunţe protocolul de susţinere electorală reciprocă, încheiat cu Partidul Popular, şi să fie solidar cu cetăţenii români care trăiesc în Spania”, a conchis Corina Creţu.

Radu Magdin,
ofiţer de presă,
Delegaţia social-democrată română în Parlamentul European