Secretarul de stat în M.A.I., şef al Departamentului Schengen, chestor-şef de poliţie Marian Tutilescu, a avut în cursul zilei de 28 mai o întrevedere de lucru cu înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi, António Guterres, în contextul vizitei pe care acesta o efectuează în România.

Cei doi oficiali au abordat aspecte circumscrise politicii de azil din România, legislaţia în materie fiind elaborată în conformitate cu standardele internaţionale în domeniu, o atenţie deosebită fiind acordată implicării autorităţilor române, prin Ministerul Administraţiei şi Internelor, la efortul comunităţii internaţionale de identificare a unor soluţii durabile la problema refugiaţilor.

Înaltul demnitar ONU a adresat mulţumiri pentru maniera în care se derulează activitatea în cadrul Centrului de Tranzit în Regim de Urgenţă, ce reprezintă, de altfel, un foarte bun exemplu al cooperării internaţionale şi pentru politica de relocare promovată de către ţara noastră.

Înaltul comisar al Naţiunilor Unite pentru refugiaţi, António Guterres, s-a aflat în România în perioada 27 – 28 mai, iar în cursul zile de 27 mai a vizitat  Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă de la Timişoara, primul astfel de proiect din lume, considerat drept model de către comunitatea internaţională în ceea ce priveşte evacuarea de urgenţă a refugiaţilor a căror securitate sau protecţie nu poate fi asigurată în prima ţară de azil.

Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă funcţionează în baza unui acord între Guvernul României, Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie, semnat la Bucureşti în 2008, înfiinţarea acestuia înregistrând ecouri pozitive atât în plan european, cât şi internaţional.

În planul cooperării cu UNHCR, Centrul de Tranzit în Regim de Urgenţă reprezintă, de asemenea, o contribuţie majoră a României la operaţiunile de relocare ale comunităţii internaţionale, consolidând profilul României de contributor la operaţiunile umanitare.

Direcţia informare şi relaţii publice a
Ministerului Administraţiei şi Internelor