calin-pop-20-11-2010-irish-music-pub-cluj-napoca În 13 decembrie grupul Celelalte Cuvinte sărbătoreşte „29 de ierni”, ocazie nu doar pentru o serie de concerte (cele care vor urma sunt de la ora 21:00, în: 15 decembrie în The Silver Church, la Bucureşti; 17 decembrie la Iaşi, în Club Hand; 18 decembrie în Subway Pub, în Bacău), ci şi pentru un scurt interviu cu chitaristul Călin Pop, luat în seara zilei de 12 decembrie 2010. Scurt pentru că formaţia orădeană pleca spre Bucureşti în 13 decembrie şi trebuia să se pregătească de drum.

Florin Silea: Am văzut că noiembrie şi decembrie au fost luni cu mai multe concerte pentru voi decât de obicei. Cum se explică?

Călin Pop: Se explică prin faptul că trupa are aniversarea ,,mică", 29 de ierni (cea mare va fi anul viitor, la 30). Este o aniversare sufletească pentru noi.

Florin Silea: Presupun că toate celelalte au fost la fel. Sau asta are ceva deosebit?

Călin Pop: Ar avea.

Florin Silea: Adică?

Călin Pop: Ne apropiem de schimbarea prefixului…

Florin Silea: Aha! Şi cum trupa e la feminin…

Călin Pop: Adică (la feminin)?!

Florin Silea: Păi o trupă, doua trupe, e la feminin.

Călin Pop: Ah, da, mă gândeam la titulatură. Poate fi un grup şi e la neutru.

Florin Silea: Da, dar atunci nu mai putem invoca semnificaţia „vârstei” de 30 de ani. Doar nu degeaba a scris Balzac „Femeia la treizeci de ani”.

Călin Pop: Fiecare aniversare are un acel ,,ceva" al ei.

Florin Silea: Am observat că daţi concercte în cluburi. Prezentaţi piesele în varianta unplugged? Sau aţi renunţat la acel proiect?

Călin Pop: Da, le prezentăm în varianta semiacustică. Acel proiect s-a cam autodemonetizat în timp. Ar fi trebuit făcut în primăvară, dar, după cum se ştie, în această ţară, totul este relativ.

Florin Silea: Da, „Primăvara e departe/ Peste mări şi peste ţări…”

Călin Pop: Aşa că, treaba lălăindu-se în stil mioritico-bucureştean, s-a autoanulat. Totuşi, prezentăm publicului nostru câteva piese din acel proiect, în variantă semiacustică.

Florin Silea: Variantă semiacustică ce înseamnă? Renunţaţi la chitarele electrice în favoare celor clasice? Presupun că Tibi nu renunţă la clape pentru acordeon!

Călin Pop: Asta înseamnă claviaturi electrice cu ton de pian clasic şi chitară electroacustică (chitară rece cu doză specială preluată prin cablu), bas cu ton acustic şi tobe cântate cu beţe speciale pentru acustic (în sensul în care spuneai tu – unplugged).

Florin Silea: Poţi să-mi zici câteva dintre piesele care sunt cântate semiacustic?

Călin Pop: Sunt vreo 5 – 6; ar fi Comoara, Pasărea de plumb…

Florin Silea: Presupun că şi Scrisori iubite, Despărţire…

Călin Pop: Bine, acele piese se cântau şi înainte cu chitara acustică.

Florin Silea: Da.

Călin Pop: E interesant a se cânta părţi care erau în forţă, cu chitare puternice altfel, în alt mod, dar totuşi de recunoscut pentru „specialiştii" fani care ştiu totul din discografia noastră.

Florin Silea: Aveţi în plan şi realizarea unui album cu noile variante semiacustice?

Călin Pop: Nu ne-am gândit la asta şi nu ştiu cât de important ar fi acest lucru acum.

Florin Silea: Dar piese noi prezentanţi? Aveţi în lucru un nou album? Deşi, poate înainte ar trebui să întreb cum s-a rezolvat cu sala de repetiţii?

Călin Pop: Încă nu se ştie nimic (ca la noi). dar se ştie că în primăvară trebuie să ne găsim alt loc. Este o „trataţie” specifică locală, de Oradea, unde nimeni nu ştie să aprecieze că trupa asta reprezintă, totuşi, acest oraş.

Despre piese noi nu cred că poate fi vorba. Avem intenţia de a scoate la 30 de ani un album live şi cred că fanii aşteaptă asta de destul timp.

Florin Silea: Păi, ar fi cazul, că la 60 de ani, cine ştie dacă mai apucă fanii de-acum, mai ales cu regimul de exterminare al ăstora!

Aveţi în plan şi DVD sau doar audio? Vor fi înregistrări din mai multe concerte sau doar din unul, considerat aniversar, poate chiar în 13 decembrie?

Călin Pop: Este, într-adevăr, în plan şi înregistrare video, doar să existe buget pentru asta…

Florin Silea: Luaţi de la bugetul de stat, ha, ha, ha!

Călin Pop: Noi sperăm, dar vreau să fiu clar, dacă nu o rezolvăm sau dacă nu se rezolvă (de la stat, nici vorbă, mai glumind, mai vorbind serios) nu noi pierdem, ci publicul şi fanii noştri. Tocmai de aceea ne gândim de pe acum la nişte soluţii, care par mai clare, parcă, decât locul viitoarei săli de repetiţii. Poate o să facem aniversarea în stradă, ha, ha! Nu e râsul meu, e al lui Harap- Alb!

Florin Silea: Păi, ca Beatles, concertul de pe Abbey Road!

Călin Pop: Nu se poate face nici măcar comparaţie. Alte vremuri…

Florin Silea: Dar sala n-o aveaţi de la Primărie? la Teatru sau Casa de cultură n-aveţi loc?

Călin Pop: Nu, fiindcă ei sunt foarte înghesuiţi. Sala e de la Primărie, dar, se pare că odată cu schimbarea comenduirii s-au schimbat şi gusturile lingvistice şi muzicale. Hai să nu mai vorbim atâta despre un lucru ce dă în politică, care mă interesează de fapt doar atât cât ne afectează pe noi.

Florin Silea: Atunci să vorbim despre TV. Sunt şanse să vă vedem pe la TV? Că din vară a trecut cam mult timp.

Călin Pop: Da, câtă vreme trăieşte Doru Ionescu. Că în rest… Cred că de Crăciun o să apărem la Timpul chitarelor cu câteva piese live, înregistrările urmând a fi făcute în 14.

Florin Silea: Semiacustic sau cântaţi şi piese „supărate”, din acelea cu kraft & smanes?

Călin Pop: Va fi combinat. Vor fi doar de 4 – 5 piese.

Florin Silea: Eh, pe criza asta, bine şi atât.

Călin Pop: Oricum, e foarte urât că Televiziunea Română, ce să te plătească, pretinde că nu are bani nici măcar să-ţi plătească cazarea pentru că ai venit la emisiune. Aşa că, să vii separat, doar pentru asta, este imposibil. Ei (ei fiind Ionescu, care se pare că e „arma” Televiziunii de înduioşare a trupelor) au vrut mai demult, dar am spus că în acest caz va fi doar când se va lega cu un concert acolo.

Florin Silea: Şi drepturi de autor nu vă plătesc?

Călin Pop: Nu sunt sigur, probabil, dar sumele sunt penibile, în timp ce instituţia ia bani serioşi din dreapta şi stânga şi, probabil, se autosalarizează puternic în vârful piramidei.

Florin Silea: Eu aş mai sta la vorbă, dar cum trebuie să te pregăteşti de plecare în miniturneu, mai am o singură întrebare, cu caracter mai personal. Cum se împacă fiica ta cu faptul că ba eşti pe drumuri, ba la repetiţii?

Călin Pop: Încă nu realizează exact, având doar 3 ani, dar i-e dor de mine. Noroc că trec repede câteva zile. Nu mai sunt turneele de altădată… 2 – 3 zile, ei, de data aceasta o săptămână, dar după aceea, dulcea pauză de sărbători!

Florin Silea: Da, cum bine zicea cineva: „Sărbători fericite vă dorim tuturor…”

Sper să vă rezolvaţi şi problema cu sala, şi cu un DVD la 30 de ani!

Călin Pop: Vom trăi (sper) şi vom vedea. Asta numai dacă cumva nu suntem şi noi incluşi în programul de exterminare despre care spuneai tu mai la început.

Foto: Alexandra Anton
(Cluj-Napoca, Irish Music Pub, 20 nov. 2010,
sursa: www.facebook.com/celelaltecuvinte)