Cursele de duminică din Moto GP, desfăşurate la Le Mans în cadrul Marelui Premiu Monster Energy, au fost nu doar spectaculoase, prin duelurile piloţilor, şi dramatice, prin căzăturile protagoniştilor Andrea Iannone (clasa Moto 2) şi Dani Pedrosa (clasa-regină MotoGP), ci au marcat şi câteva premiere.

Rossi – asistat de la boxe de tatăl său, fost şi el pilot în anii ‘70, însă cu rezultate mult mai modeste decât fiul său – s-a declarat mulţumit de faptul că a reuşit să urce pentru prima dată pe podium de când concurează pentru Ducati. Deocamdată pe poziţia a III-a, beneficiind de penalizarea cu trecere pe la boxe a lui Marco Simoncelli. Italianul – recunoscut ca fiind cel mai periculos pilot – a fost considerat vinovat pentru că a căzut Pedrosa într-o curbă în momentul în care Simonceli îl depăşea prin exterior, iar Pedrosa i-a acroşat roata din spate. După ce-am văzut mai multe reluări din diverse unghiuri, rămân la prima impresie, că de data aceasta Marco n-a fost vinovat.

Cred că Rossi a fost şi mai bucuros pentru că a reuşit să termine înaintea campionului mondial Jorge Lorenzo, deşi a plecat de pe grilă abia de pe poziţia a IX-a.

Cursa a fost câştigată fără emoţii de Casey Stoner, cu un avans de circa 7 secunde faţă de Andrea Dovizioso, doar Pedrosa reuşind o perioadă să-i sufle-n ceafă. Australianul a trecut pe 2 la general, cu 66 de puncte, liderul Lorenzo a urcat la 78 de puncte, iar Pedrosa a picat pe 3, rămânând cu 61 de puncte.

La Moto2, campionul de anul trecut al clasei mezine 125cc, Marc Marquez, a reuşit prima victorie şi primele puncte din acest sezon, după o bătălie aprigă până spre final cu alţi protagonişti, între care favoritul Stefan Bradl, care a terminat pe 3, fiind devansat de Yuki Takahashi. Lider la general rămâne neamţul, care are 77 de puncte, distanţat faţă de Julian Simon (49 p.) şi Andrea Iannone (48 p.).

Surpriza zilei a venit de la pilotul echipei Bluesens by Paris Hilton Racing, adolescentul de 16 ani Maverick Viñales. Campionul Spaniei la 125cc a reuşit după o luptă acerbă să-l depăşească în stilul lui Rossi pe liderul Nicolas Terol, într-o curbă unde nu se aştepta nimeni să atace. De altfel lupta s-a dus doar între cei doi, detaşaţi la peste 6 secunde de restul competitorilor. Locul 3 i-a revenit tot unui spaniol, Efren Vazquez. Minorul câştigător probabil se aştepta ca şi-n Moto GP să fie ca la Alba Golf Challenge, adică şi minorii să primească şampanie. Ei bine, spre surprinderea lui, după câteva zeci de secunde de aşteptare zadarnică s-a prins că nici anul acesta minorii de pe podium nu primesc şampanie, aşa că a încasat cu stoicism jeturile de şampaniei de la ceilalţi doi premiaţi.

Demoazela Paris Hilton nu a asistat la prima victorie a echipei pe care o finanţează.

La general Terol rămâne lider autoritar cu 95 de puncte, germanul Sandro Cortese a acumulat 59 de puncte, iar francezul Johann Zarco încheie podiumul cu 53 de puncte.

Etapa viitoare este în 5 iunie, Marele Premiu Aperol al Cataloniei, cursă de la care aproape sigur barcelonezul Pedrosa va lipsi din cauza fracturării omoplatului drept.

Florin Silea