afis-licart-2011 LicArt 10 şi-a încheiat ediţia aniversară în stil mare, cu o finală demnă de cel mai mare concurs din România!

Aproape 120 de liceeni au petrecut la Bucureşti 3 zile deosebite, pline cu întâlniri cu personalităţi culturale, workshopuri, teatru, muzică, excursii, tinereţe, poezie şi fotografie.

Astfel, vineri finaliştii de la secţiunea Poezie au vizitat redacţia Observatorului cultural şi au aflat câteva secrete ale jurnalismului cultural modern atât în forma lui tradiţională, pe hârtie, cât şi în cea online.

Seara, cele trei trupe finaliste (Ecou, de la Sf. Gheorghe, Atelierul de Teatru şi Drama Club, de la Botoşani) au jucat în faţa unui juriu de excepţie, format din: regizoarea Sanda Manu, criticul teatral Florica Ichim şi maestrul Victor Rebengiuc! Juriu care a decis ca trupa Ecou, de la Colegiul Naţional Mihai Viteazul, din Sf. Gheorghe, să plece acasă cu marele trofeu şi cu 4500 de ron.

Sâmbătă fotografii s-au întâlnit cu (re)cunoscutul Cosmin Bumbuţ. Poeţii au participat la un atelier de creaţie susţinut de Mario Barangea, în timp ce actorii au discutat cu Eusebiu Ştefănescu.

Seara toată lumea  a mers la teatru ca să vadă piesa „O lume pe dos” şi să vadă în ce măsură funcţionează pe scenă legătura mama – fiu, Iarina Demian – Tudor Chirilă.

Duminică o excursie surpriză i-a dus pe tinerii liceeni la Palatul Mogoşoaia, nu doar ca să viziteze acest muzeu special, ci şi ca să participe la alte întâlniri cu oameni deosebiţi: poeta Simona Popescu, fotograful Andrei Pandele şi actriţa Raluca Ghervan.

Seara, la ARCUB, jurnalistul şi omul de cultură Radu Herjeu, directorul festivalului, a fost maestrul de ceremonii al galei de premiere. Rând pe rând au urcat pe scenă câştigătorii secţiunilor Poezie şi Fotografie (cu cele 4 categorii: alb-negru, portret, diverse, verde), desemnaţi de jurii formate din profesionişti din domeniile respective.

La poezie au evaluat şi decis criticii: Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, Liviu Papadima, decanul Facultăţii de litere din Universitatea Bucureşti, şi Paul Cernat, profesor universitar la aceeaşi facultate.

La fotografie câştigătorii au fost decişi de: Dinu Lazăr, Alex Gâlmeanu, Bogdan Panait şi Gicu Şerban. Alte 10 premii speciale au fost oferite licartiştilor. Premiile în bani şi obiecte (laptopuri, aparate foto DSLR, cărţi, CDs, cosmetice, dulciuri) au depăşit 30.000 de ron!

Lista cu toţi premianţii poate fi găsită în siteul www.licart.ro, unde le puteţi admira şi creaţiile câştigătoare.

Seara a continuat cu două momente speciale: trupa Improvisneyland, care i-a făcut pe toţi să râdă, şi un concert extraordinar Mihai Mărgineanu, care i-a ridicat pe toţi în picioare.

Trei zile de excepţie care au arătat că, atunci când se vrea cu adevărat, se poate răsplăti şi stimula talentul tinerilor, chiar şi într-o ţară care nu mai are de mult aceste lucruri printre priorităţi.

Radu Herjeu,
director al Festivalului LicArt