mesina-cretuSâmbătă, de Ziua Națională a României, Agențiile de dezvoltare regională Centru din România și Republica Moldova au parafat un acord de colaborare. Evenimentul a fost găzduit în sediul din Alba Iulia al ADR  Centru din România și la el au participat cei doi directori (Simion Crețu – în dreapta, respectiv Tudor Meșină – stânga), care au și semnat acordul, angajați ai celor două instituții și reprezentanți ai autorităților publice din cele două țări: Ion Dumitrel și Florin Roman (președintele, respectiv vicepreședintele CJ Alba) din partea României, Republica Moldova fiind reprezentată de Nicolae Mereacre, secretar al Consiliului raional Ialoveni.

Acordul se speră că va extinde nu doar legăturile dintre Alba și Ialoveni, care au fost oficializate la nivel de administrații publice în urmă cu un an, ci va duce la extinderea schimburilor economice între cele două regiuni și va pregăti terenul pentru aderarea Republicii Moldova la UE.

Acesta este al treilea acord bilateral pe care l-a încheiat ADR Centru din România, precedentele fiind cu landul Brandenburg, din Germania, și cu Agenția sud-transdanubiana, din Ungaria.

Ca primă acțiune menționată în vederea întăririi legăturilor economice este un forum economic care urmează să se țină anul viitor.

Florin Silea