Guvernul României a aprobat în şedinţa de marţi, 30 iulie a.c., un nou împrumut de la Trezoreria Statului pentru a pune la dispoziţia Autorităţilor de Management a programelor operaţionale lichidităţile necesare pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii de fonduri europene.

„Guvernul României a aprobat un nou împrumut, în valoare de aproximativ 900 de milioane de lei, care va asigura resursele necesare pentru efectuarea de noi plăţi către beneficiari în perioada imediat următoare. Împrumuturile aprobate de Guvern reprezintă un sprijin real pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene, în condiţiile în care sumele achitate beneficiarilor sunt solicitate ulterior Comisiei Europene pentru a fi rambursate României”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici.

Noul împrumut va fi folosit pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii de finanţări contractate prin intermediul a patru programe: Programul operaţional sectorial Dezvoltarea resurselor umane, Programul operaţional regional, POS Mediu, respectiv PO Dezvoltarea capacităţii administrative.

Pentru plata facturilor către beneficiarii proiectelor finanţate prin intermediul POS Dezvoltarea resurselor umane a fost alocată o sumă în valoare de 350 de milioane de lei. În acelaşi timp, pentru efectuarea de plăţi către beneficiarii POR au fost alocate fonduri în valoare de peste 260 de milioane de lei, iar pentru achitarea facturilor către beneficiarii POS Mediu au fost alocate fonduri în valoare de 250 de milioane de lei.

Consuela Stegărescu,
consilier personal, Cabinetul ministrului Fondurilor Europene