Comisia Europeană a pus la punct un sistem viabil – după cum îl autocaracterizează – pentru măsurarea vitezei de transfer prin Internet, concluzia fiind că beneficiarii „primesc numai 74% din viteza anunțată pentru care plătesc”, după cum am aflat de la Carmen Praja, Press & Information Assistant în cadrul Reprezentanței Comisiei Europene în România. Astfel, potrivit datelor colectate în orele de vârf din zilele lucrătoare (19:00 – 23:59) de la un eșantion de clienți, s-au constatat următoarele:

    • Conexiunile prin cablu au vitezele de download cele mai fiabile: media europeană de 74% ascunde o variație semnificativă între performanțele diferitelor tehnologii. Serviciile xDSL ating numai 63,3% din viteza de download anunțată, în comparație cu 91,4% în cazul conexiunilor prin cablu și 84,4% în cazul conexiunilor FTTx.
    • În termeni absoluți, viteza medie de download în toate țările, prin toate tehnologiile utilizate, a fost de 19,47 Mbps în perioadele de vârf. Serviciile FTTx au atins cea mai mare viteză, de 41,02 Mbps. Serviciile prin cablu au atins 33,10 Mbps, în timp ce cele xDSL au fost mult în urmă, cu o medie de 7,2 Mbps.
    • Vitezele de upload sunt mai aproape de vitezele anunțate. În întreaga Europă, viteza medie de upload a fost de 6,20 Mbps, reprezentând 88% din vitezele de upload anunțate. Serviciile FTTx au atins de departe cea mai mare viteză, de 19,8 Mbps. Aceasta se datorează faptului că multe servicii FTTx asigură o viteză de upload mult mai apropiată de cea de download. Serviciile prin cablu și xDSL au atins viteze modeste, de 3,68 Mbps și, respectiv, 0,69 Mbps.”

Vicepreședintele Comisiei Europene, Neelie Kroes, a spus: „Consumatorii au nevoie de mai multe date de acest tip pentru a putea face alegeri în cunoștință de cauză și, prin urmare, vom repeta acest exercițiu. Și considerăm aceste prime rezultate ca o dovadă suplimentară a necesității unei adevărate piețe unice conectate.”

Deoarece studiul se va desfășura până la sfârșitul anului 2014, incluzând alte două măsurători anuale, este nevoie de voluntari din cele 28 de țări membre și din Islanda și Norvegia, cei selecționați urmând a primi un dispozitiv cu care va fi stabilită viteza de transfer prin Internet. Doritorii pot afla informații în detaliu la adresa https://www.samknows.eu/index.php/ro.

Florin Silea