După dezvăluirile lui Edward Snowden tot mai mulți lideri politici și oameni simpli au realizat ceea ce noi susținem de mult, că SUA a devenit un gulag condus de către securistul Obama. Chiar și președintele Parlamentului European, Martin Schulz, și-a exprimat zilele trecute profunda dezamăgire pe care i-a provocat-o Obama și a spus, potrivit siteului salte.com, că această acțiune de supraveghere electronică și spionare a birourilor UE din Washington și Bruxelles (plus cele de la NATO, potrivit lui Snowden) este „comparable to measures taken in the past by the KGB, by the secret service of the Soviet Union." În Germania furia la adresa „pretinului” e atât de mare încât, potrivit aceluiași site, care menționează ca sursă Der Spiegel, procurori federali au început o anchetă care s-ar putea lăsa cu acțiuni penale.

În sfârșit s-a trezit și Parlamentul European, care va discuta în 3 iulie programul de supraveghere securistă Prisma, începând cu ora 16:30 (ora României). Cei interesați o pot urmări live în siteul europarl.europa.eu și pot participa la discuții în rețeaua Twitter cu #PRISM.

Potrivit secțiunii române a siteului: „Se estimează că deputații vor insista asupra grăbirii reformei regulilor UE privind protecția datelor. O rezoluție în acest sens va fi votată în plen pe 4 iulie. Dezbaterea poate fi urmărită în direct”. 

După cum unii știu, am fost primii din mass-media română care am semnalat cazul, încă din 6 iunie, imediat ce l-am aflat de la The Guardian, care l-a făcut public în aceeași zi.

Desigur, dacă SUA ar fi o țară democratică, după un asemenea scandal președintele ar urma exemplul lui Richard Nixon, care și-a dat demisia pentru că a spionat o convenție a democraților, nu pe toată lumea. Cum nu e, este de datoria lumii (încă) libere să nu mai repete greșelile trecutului, care au permis apariția unui Hitler, unui Stalin, a lui Ceaușescu, iar mai recent, la scară mai mică, Putin și Băsescu.

Apropo, ce ziceți, ei or fi fost spionați de către NSA sau au beneficiat de regim special, pe principiul corb la corb nu-și scoate ochii?

Florin Silea