După ce, la cererea unei delegații a cicliștilor participanți în Turul Franței 2013, a amânat publicarea listei dopaților cu EPO în 18 iulie, în 24 iulie, la 3 zile după încheierea competiției, așa cum a promis, Senatul Franței a dat publicității lista.

La vremea respectivă nu se făceau teste pentru EPO, probele respective fiind testate pentru EPO abia în 2004, în cadrul unui experiment științific. Din această cauză rezultatele nu au nici un fel de implicații privind clasamentul, nici alte repercusiuni legale deoarece n-au fost respectate normele testării antidoping.

Lista conține două categorii: cei în ale căror probe s-a descoperit EPO și cei care sunt doar suspecți de dopaj cu EPO.

Pozitivi: Andrea Tafi, Erik Zabel, Bo Hamburger (de două ori), Laurent Jalabert, Marcos Serrano, Jens Heppner, Jeroen Blijlevens, Nicola Minali, Mario Cipollini, Fabio Sacchi, Eddy Mazzoleni, Jacky Durand, Abraham Olano, Laurent Desbiens, Marco Pantani, Manuel Beltran, Jan Ullrich (de două ori), Kevin Livingston (de două ori).

Suspecți:
Ermanno Brignoli, Alain Turicchia, Pascal Chanteur, Frederic Moncassin, Bobby Julich, Roland Meier, Giuseppe Calcaterra, Stefano Zanini, Eddy Mazzoleni, Stephane Barthe, Stuart O’Grady, Axel Merckx.

Stuart O’Grady a anunțat după Turul Franței 2013 că se retrage imediat din activitate, deși în urmă cu o lună spunea că vrea să participe și anul viitor ca să-l depășească pe George Hincapie (dopat), egalul său la numărul de starturi în Tur…

Probleme legale s-ar putea să fie cu familia lui Marco Pantani, ciclist care s-a sinucis după ce a fost suspendat fiind acuzat de dopaj, deși la vremea respectivă nu i se găsise nimic în organism, doar valori anormale ale celulelor roșii, cu 2% peste valoarea de 50% impusă de UCI. Familia a cerut să nu fie implicat numele ciclistului deoarece este decedat și nu se poate apăra. De asemenea, familia a invocat un principiu din drept potrivit căruia orice acțiune legală încetează în momentul decesului subiectului.

Florin Silea