james-hirdScandalul suplimentelor alimentare date jucătorilor de la Essendon Bombers în 2012 a ajuns la final, unul nefericit pentru echipa care se găsea pe locul 7 în AFL, loc care îi asigura locul în finale. Marți, 27 august, în a doua zi de negocieri între reprezentanții Australian Football League și cei ai echipei s-a ajuns la sancțiuni, cele mai drastice din istoria de peste 150 de ani a fotbalului australian.

Așa cum se aștepta antrenorul secund Mark Thompson, echipa a fost eliminată din finale și va încheia campionatul pe locul 9, iar clubul a fost amendat cu 2 milioane de dolari australieni. De asemenea, nu va juca în primele două etape din NAB AFL Draft din acest an și în primele două runde din 2014.

Antrenorul James Hird (în foto) a fost suspendat pe timp de 12 luni cu începere de duminică, 25 august, managerul sportiv Danny Corcoran a fost suspendat pentru 6 luni, două luni fiind considerate executate, iar Mark Tompson a primit o amendă de 30000 de dolari.

Medicul clubului, Bruce Reid, va fi audiat joi.

Din februarie, de când a izbucnit scandalul, au fost însă și alte victime: președintele David Evans și președintele executiv Ian Robson au demisionat, iar managerul sportiv pentru performanță Dean Robinson a fost dat jos înainte de a demisiona.

Cazul este unul deosebit de încâlcit fiindcă, în primul rând, nu se știe dacă suplimentul care li s-a dat este sau nu legal deoarece sunt mai multe tipuri în piață, unele legale, altele nu. S-a spus, chiar, că li s-a dat jucătorilor un supliment neautorizat pentru consum uman. Cert este că ASADA nu-l consideră un caz de dopaj și, ca urmare, nici un jucător n-a fost sancționat, clubul și persoanele snacționate fiind acuzate c-au încălcat articolul 1.6 din Regulament, considerându-se că au prejudiciat imaginea fotbalului australian.

Rămâne de văzut cum va decurge audierea medicului, care susține că nu le-a dat suplimentul incriminat și care este susținut de comunitatea medicală, el având reputație bună.

Până acum cea mai mare amendă pentru un club a fost dată în 2002 celor de la Carlton Blues (care s-ar putea să joace în finale în locul bombardierilor), 931000 de AUD, pentru că au depășit limita superioară de salarizare.

Florin Silea

sursă foto: AFL