SUA este în război… media, între doi titani ai pieței: Time Warner Cable și CBS. Motivul? Banii, evident.

CBS a cerut ca Time Warner Cable să-i plătească mai mult pentru retransmiterea prin rețelele de cablu pe care le deține fiindcă altor posturi, pe care le consideră mai slabe, le plătește mai mult. Distribuitorul zice că nu vrea fiindcă atunci și alte posturi vor veni cu cereri similare și prețul pentru telespectator va exploda.

Potrivit agenției de presă AP, TMC taxează cu circa 20 $/lună abonatul, iar CBS primește între 0,75 și 1 $ de abonat, susțin unii analiști din piața de pofil.

Speculațiile sunt că CBS dorește mai mulți bani din abonamente fiindcă au scăzut încasările din publicitate.

Totuși, ambele companii au anunțat creșteri în trimestrul trecut: veniturile nete (practic, profitul net, în limbaj popular) ale TNC au crescut cu 6%, la 481 de mil. de dolari, adică 1,64 $/acțiune, iar veniturile din exploatare au urcat cu 3%, la 5,6 mld. de dolari, în timp ce CBS și-a crescut venitul net cu 11%, la 472 de mil. USD, ceea ce înseamnă 0,76 $/acțiune. Și veniturile din activitate i-au crescut cu 11%, la 3,7 mld. USD, în bună măsură datorită banilor primiți de la TMC.

Deocamdată nu se știe ce se va întâmpla, singurul lucru cert fiind că 3 milioane de abonați TMC (dintre cei 11,7 milioane pe care îi avea la sfârșitul lui iunie, după ce pierduse 191000 de clienți în trimestrul II) au rămas fără CBS. Numai 3 milioane deoarece măsura a fost luată deocamdată: în New York  (Consiliul local urmând să țină o ședință pe temă), Los Angeles, Dallas, Boston, Denver, Detroit și Chicago.

Direct TV, un concurent al TMC, a salutat decizia acesteia deoarece: „In trying to protect our won [sic!, own – silpres.info] customers, DirecTV has certainly had its share of these battles, so we applaud Time Warner Cable for fighting back against exorbitant programming cost increases".

Florin Silea