casey-stoner-phillp-island-2011Australianul Casey Stoner (în foto, la Phillip Island în 2011), retras din activitate la sfârșitul sezonului trecut, va reveni în șaua unei motociclete MotoGP în 20 octombrie, la Phillip Island, supranumită „Casey Island” de comentatorii siteului motogp.com deoarece a câștigat de 6 ori consecutiv Marele Premiu de pe acest circuit. Cei care pleacă urechea la zvonurile ziariștilor lipsiți de subiecte, că va reveni în activitatea competițională, vor fi dezamăgiți aflând ceea ce le spune mandea: nu revine!

Prezența pe circuit va fi doar una demonstrativă, alături de compatrioții Wayne Gardner (câștigător cu Rothmans-Honda a titlului mondial la 500 cc în 1987, devenind primul australian care a câștigat titlul la clasa-regină) și Mick Doohan (5 titluri consecutive la 500 cc, primul, în 1994, cu HRC Honda, restul cu Repsol-Honda – echipa la care și-a încheiat cariera Stoner și cu care și el a câștigat 1 titlu – fiind depășit doar de Agostini – 8 titluri, dintre care 7 consecutive, și Rosi – 7, dintre care 5 titluri consecutive).  Însă, lipsit de stresul competiției, experiența va fi cu atât mai plăcută, a declarat Stoner pentru MotoGP: „The 2012 Australian Motorcycle Grand Prix was a fairytale ending to my MotoGP™ career. It will be nice to take to the track with Mick and Wayne this year without the pressure of competing. I look forward to enjoying it and mixing with the fans that have supported me throughout my career.”

Deși cariera lui Stoner în Campionatul Mondial de Motociclism a fost destul de scurtă (2001 – 2012, la clasa MotoGP concurând din 2006 și câștigând 2 titluri mondiale, primul cu Ducati), siteul MotoGP susține că numai Valentino Rossi, Giacomo Agostini și Mick Doohan au mai multe victorii decât el la clasa-regină, Casey reușind 39 de locuri 1 la start și câștigând 38 de curse, iar de 69 de ori a terminat pe podium în cele 115 curse de la prima clasă. De asemenea, a stabilit 29 de recorduri de tur de circuit.

„For significant service to motorcycle racing” Stoner a fost inclus în acest an în Queens Birthday Honours List și a primit Ordinul Australiei.

Florin Silea

sursă foto: Wikipedia/ Andrew Napier