valentino-rossi-jeremy-burgessValentino Rossi a anunțat joi, la Valencia, că după cursa de duminică se va despărți de australianul Jeremy Burgess, cel care a fost șeful echipei tehnice a multiplului campion mondial timp de 14 ani.

Rossi l-a anunțat joi pe Burgess dspre decizia luată, pe care a motivat-o astfel: „It’s not true that I’m unhappy with Jeremy’s work but it is true that next year he won’t be my Chief Mechanic. It was a very difficult decision for me because I have a great history with Jeremy. He is not just my Chief Mechanic. He is like part of my family. My father in racing. But I’ve decided for next year I need to change something to try to find new motivation and to have a boost to improve my level, my speed. So this will be my last race together with Jeremy.”

Potrivit siteului MotoGP, el a mai dezvăluit în conferința de presă de joi că Yamaha i-a cerut mai demult acest lucru și că anul viitor trebuie să aibă rezultate bune fiindcă vrea să rămână la Yamaha și după 2014: „We spoke today, face to face. Next year will be crucial and I need new motivation. In the last few races I’ve felt I wanted to work in a different way. It was a difficult choice to make. Yamaha had asked me some time ago, but I decided recently.

In my head there is the idea of trying something new now. I’ve always done that in my career. Next year I have to earn a renewal with Yamaha, so I’ll have to be competitive. I still do not know who will be the new chief mechanic.”

Jeremy Burgess (60 de ani) a rămas în MotoGP la cererea lui Valentino Rossi, deoarece voia să se retragă odată cu retragerea campionului mondial Mick Doohan. Înainte de acesta a condus echipa de mecanici a altui campion mondial, Wayne Gardner. De-a lungul carierei a mai fost în echipa lui Freddie Spencer în 1985, când acesta a câștigat titlul la 500 cmc și, de asemenea, a fost șeful echipei tehnice a „celui mai talentat motociclist care n-a fost campion mondial”, Randy Mamola. Motocicletele pregătite de el au fost de peste 280 de ori pe podium și au câștigat 14 titluri mondiale (dintre care 7 cu Rossi la MotoGP).

Până a deveni unul dintre cei mai – dacă nu cel mai – de succes mecanici din motociclism, Burgess a concurat în cursele de motociclism din Australia în perioada 1972 – 1979, cu motociclete Suzuki proprii.

În 1980 a venit în Europa cu intenția de a concura în CM, dar și-a dat seama că nu mai are nici vârsta și nici finanțarea necesară, așa că în iulie a intrat mecanic la echipa lui Randy Mamola, Texaco Heron Team Suzuki, unde a stat până în 1983, după care 21 de ani a fost la Honda, unde a devenit mecanic-șef al echipei lui Ron Haslam. Primele titluri mondiale le-a câștigat, însă, ca mecanic în echipa lui Freddie Spencer, care în 1985 a câștigat titlurile la 250 cmc și 500 cmc! Abia peste 2 ani a câștigat primul titlu mondial la clasa mare ca șef al echipei mecanice a lui Wayne Gardner, la care a trecut în 1986. Din 1989 a trecut mecanic-șef la Mick Doohan, cu care a câștigat 5 titluri consecutive în perioada 1994 – 1998.

Deși voia să se retragă după retragerea lui Doohan, la cererea lui Rossi a rămas, iar în perioada 2001 – 2005 italianul a câștigat titlurile mondiale la 500 cmc și ulterior MotoGP, până în 2003 cu Honda, iar din 2004 cu Yamaha, Rossi fiind primul pilot care a câștigat două titluri mondiale consecutive pe motociclete diferite, în cadrul aceleiași clase, confirmând, astfel, teoria lui Burgess: „80/20”, adică 80% e meritul pilotului și 20% reprezintă contribuția motocicletei într-o competiție.

Proabil că acum Burgess se va putea dedica mai mult hobbyului său, echipa de footy Adelaide Crows, care a încheiat Toyota AFL Premiership (Campionatul de fotbal australian) pe locul 11, și soției, care, se pare, a scăpat de cancerul la sân. 

Florin Silea

sursă foto: MotoGP