Siteul MotoGP a anunțat că firma spaniolă de telecomunicații Movistar va sponsoriza din acest sezon și până, cel puțin, la finele lui 2018 echipa Yamaha MotoGP, cea pentru care concurează multiplii campioni mondiali Valentino Rossi și Jorge Lorenzo. Contractul a fost semnat la nivelul companiilor-părinte: Yamaha Motor Co. Ltd, respectiv Telefonica de España S.A. Ca urmare a sponsorizării, echipa se va numi Movistar Yamaha MotoGP. Noile motociclete cu însemnele sponsorului vor fi prezentate în miercurea dinaintea cursei de deschidere a sezonului, Marele Premiu al Qatarului.

Dacă pentru Yamaha este clar de ce-și freacă mâinile cu-ncântare: „This is a big day for the sport. We are delighted to be able to welcome the Movistar brand back into the world of MotoGP™ in such spectacular fashion. Dedicated fans of motorcycle racing will know that Movistar has a strong history in the sport and in the past they supporting many talented young riders who later evolved to be the top stars of the MotoGP™ class. We are therefore honoured that they chose Yamaha as their partner with which to re-enter motorcycle racing.

The five-year partnership provides an incredibly stable platform for both parties to fully exploit the relationship and make plans, not just in the short-term but also strategically over a longer period. Their long-term commitment is also a strong sign of confidence in the sport and provides reassurance to the other sponsors and partners involved in our team.", după cum a declarat Lin Jarvis, directorul general al echipei, dinspre Movistar n-a venit nici o explicație. Așa c-am fost eu nevoit să aflu ce-i mână pe ei în luptă, după deducții logice pe care doar Sherlock Holmes, Hercule Poirot și Colombo, împreună, le-ar fi putut face.

În ce sport mai este implicată Movistar la nivel de vârf? Tot pe două roți. Ciclism, exact! Și de ce au nevoie cicliștii? Bravo, răspuns foarte bun, de dopaj! Dar ce fel de dopaj? EPO? Băi, cui vrea să fie prins, îi recomand călduros EPO! Dar acum nici țâncul de la țâța mamei nu mai folosește acel EPO clasic folosit de cicliști până nu demult. Au apărut alte tipuri de EPO și metode – după cum ne-o demonstrează alte sporturi și după cum susține Mario Thevis, specialist antidoping la laboratorul din Köln al Universității Germane de Sport, laborator acreditat internațional pentru teste antidoping. Ca să fie mai clar, dacă la acel laborator nu se descoperă dopajul, nici Dumnezeu n-o poate face! Este laboratorul care a descoperit acea infimă cantitate de clenbuterol în probele lui Alberto Contador când a câștigat Turul Franței. Iar specialistul respectiv era de părere că pentru JO de la Londra sportivii aveau de ales dintre circa 100 de derivate EPO nedetectabile. Tot el a confirmat că ultimul răcnet al rușilor în materie de dopaj, Full Size MGF, care asigură creșterea masei musculare, nu poate fi detectat fiindcă deocamdată nu există teste antidoping pentru el, însă a confirmat că are eficiență foarte mare. Are însă un singur impediment: n-a fost testat clinic pe oameni. Un ziarist german sub acoperire, Hajo Seppelt, a reușit să cumpere 1 mg (suficient pentru doparea unui sportiv sau doi) de la un om de știință din cadrul Academiei Ruse de Științe. După ce Thevis a certificat că nu e țeapă, rusul s-a oferit să-i vândă ziaristului 100 de miligrame pentru 100000 de dolari, care să ajungă la neamț (ziaristul, care a reuști să filmeze întâlnirea, s-a dat consultant pentru sportivii olimpici germani) înainte de începerea Olimpiadei de la Soci.

No, amu, după ce v-am făcut capul pătrat cu dopajul, să revenim la cazul nostru. Ce legătură are cu dopajul, mai ales că Yamaha produce o droaie de drăcovenii, dar nu EPO sau alte chestii de-astea?! Mă rog, Alejandro Valverde Belmonte, vedeta echipei de ciclism Movistar, are, că a și fost prins de Comitetul Olimpic Italian (pe bază de ADN) că a fost implicat în rețeaua de transfuzii de sânge a doctorului Eufemiano Fuentes și spaniolii au fost obligați de Tribunalul de Arbitraj Sportiv, la cererea Federației Internaționale de Ciclism și a Agenției Mondiale Antidoping, să-l suspende 2 ani. Și, ca o părere personală, l-am văzut în câteva curse anul acesta și nu m-am putut abține să nu remarc, parafrazând o reclamă: prea bun, prea ca un dopat! Pentru anul trecut n-am nici o suspiciune la adresa lui. Ei, dar ce mai produce Yamaha? Motoare! Exact, nu dopăm sportivul, ci bicicla. Ei, musai asta tre’ să fie: motorașe contra sponsorizare!

Evident că e o glumă! Pornită, însă, de la un caz adevărat. Celebrul rutier elvețian Fabian Cancellara a fost acuzat de dopaj în 2010. Nu, nu a fost acuzat că s-a dopat el (este unul dintre puținii cicliști de top din istorie pentru care și Dumnezeu și-ar pune mâna în flăcările Iadului că nu s-a dopat), ci că are bicicleta dopată! Că așa i s-a năzărit lui Davide Cassani, fost rutier italian și acum comentator de ciclism, că are motoraș la bicicletă. La început am crezut că zice metaforic. Nu, chiar susținea serios! Chiar a încercat să și facă o demonstrație video. Atât, doar, că ținea bicicla-n mână, nu s-a dat cu ea să vedem și noi cum îl duce motorașul. Și, cică, putea prinde 50 de km/h. Păi pentru Cancellara ar fi fost frână clară! Oricum, ca să nu fie dubii, Cancellara a precizat la vremea respectivă că n-a avut niciodată baterie pe bicicletă și a făcut remarca: „stupid”. Iar de atunci Federația Internațională n-a reușit să găsească nici măcar una bucată bicicletă cu motoraș, la nici una dintre competițiile la care a făcut astfel de controale.

Lăsând gluma la o parte, să revenim la chestii serioase. Cei care locuiesc în Spania probabil știu deja că pentru Spania competițiile MotoGP vor fi transmise în următorii 5 ani de Movistar TV.

Florin Silea