valentino-rossi-marc-marquez-gp-qatar-2014Campionatul Mondial de Motociclism a luat startul duminică seara, în Qatar, toate cele 3 clase: Moto 3, Moto 2 și MotoGP fiind marcate de căzături spectaculoase (la Moto 2 chiar în primul tur a fost un acroșaj între 4 piloți, toți abandonând) – din fericire, la prima vedere, fără urmări grave –  și de dueluri îndârjite.

Eroul serii a fost multiplul campion mondial Valentino Rossi, nu atât pentru faptul că a pornit de pe locul 10 și a terminat pe locul 2 după o luptă lungă și-ndrăcită cu Marc Marquez (a cărui Honda a avut un plus de putere în momentele decisive), cât mai ales pentru că italianul a devenit recordmanul absolut al punctelor obținute în istoria Marelui Premiu al Qatarului: 281. Cum a scris grafica transmisiei MotoGP: „New record – Highest points scorer in the history of Grand Prix racing: 281 points”.

Cei doi (în foto, Rossi la conducere) au beneficiat și de faptul că 2 lideri ai cursei au căzut: primul, Jorge Lorenzo, chiar în primul tur (acesta a declarat pentru MotoGP că tactica a fost să forțeze de la început, dar cauciucurile n-au fost suficient încălzite), după care a pățit-o cel care a preluat conducerea, Stefan Bradl, și care a fost câteva tururi în frunte. Ambii au căzut fără să fie jenați. La fel a căzut și Alvaro Bautista, însă când mai erau două tururi și ocupa locul 3.

Așa s-a făcut că podiumul a fost ocupat de Marc Marquez (Repsol Honda), Valentino Rossi (Movistar Yamaha MotoGP), venit la interval de 259 de miimi de secundă, și Dani Pedrosa (Repsol Honda).

În mod indubitabil, însă, cel mai fericit om al zilei a fost australianul Jack Miller (Red Bull KTM Ajo), care a reușit pe final să speculeze o greșeală a lui Alex Marquez (Estrella Galicia 0,0), cu care s-a concurat direct o bună parte din cursă, și să obțină nu doar prima lui victorie, care vine la 19 ani, ci și primul podium. Locul 3 a fost obținut la diferență de 15 miimi de secundă de către Efren Vazquez (SAXOPRINT RTG), în dauna lui Miguel Oliveira (Mahindra Racing). Astfel, KTM a reușit, din nou, să învingă Honda la clasa mezină.

La Moto 2 lupta s-a dus între Esteve Rabat (Marc VDS Racing Team) și Takaaki Nakagami (IDEMITSU Honda Team Asia), în final Rabat învingând la 4 sutimi de secundă. Pe locul 3 a fost colegul lui Rabat, Mika Kallio. După premiere japonezului i s-a tăiat aerul când a fost descalificat din cauza filtrului de aer, astfel că locul 3 i-a revenit lui Thomas Luthi (Interwetten Paddock Moto2). Primii doi concurează pe Kalex, iar elvețianul pe Suter.

O evoluție promițătoare a avut-o debutantul la această clasă Sam Lowes (Speed Up). Britanicul – venit din Campionatul SBK, de la clasa Supersport, în care a activat din 2009 până în 2013, reușind anul trecut să câștige și primul său titlu (ce n-a reușit în anii când a fost pe Honda a reușit în singurul an în care a concurat pe Yahama) – a reușit să vină pe locul 7 în concurs, transformat în 6 după descalificare lui Nakagami.

Florin Silea

sursă foto: motogp.com