Sub acest titlu, în siteul Women’s Tennis Association – organizația mondială care diriguiește tenisul profesionist feminin – a fost publicat în 24 mai 2014 (deci, înainte de a începe turneul) un articol de analiză referitor la Simona Halep. Articolul (nesemnat) începe astfel: „Others may have more years at the top, more career titles and even Grand Slams, but there are five big reasons Simona Halep could be the last one standing in Paris.”

În continuare sunt prezentate și cele 5 motive:

1) She’s won the French Open before. (n. silpres.info – la junioare, în 2008, când a învins-o pe conaționala Elena Bogdan, singura care a reușit să-i ia un set)

2) Virginia Ruzici, the only Romanian woman to win a Grand Slam, is her manager.

3) She’s played as well as anyone in the last year.

4) She’s got a Top 4 seed’s draw – and it’s a good one.

5) Last but not least, she’s putting no pressure on herself.

Eu aș mai adăuga un motiv: antrenorul Wim Fisette, cel care a readus-o pe locul I mondial pe Kim Clijsters după revenirea în activitatea competițională în 2009. De altfel, atât Kim Clijsters, cât și gazdele de la Eurosport, Wilander și Annabel Croft, au remarcat că Halep are ceva din jocul fostei mari campioane belgiene, Kim remarcând ușurința cu care se deplasează Simona pe teren. Ba chiar au comparat-o și cu Đoka (cunoscut la noi cu grafia Djokovic, nu cu cea sârbească, Đoković). Și, deși la precedenta întâlnire, la Madrid, Halep a pierdut la Șarapova după ce-a condus cu 1-0, ei n-ar considera o surpriză victoria Simonei. Nici eu. Și mă bazez tot pe Wim ca s-o pregătească mai bine (mai ales psihic) de data aceasta și să-i aducă aminte că ea este favorita, Șarapova fiind cotată de către organizatori cu șasa a 7-a, în timp ce Simona e cap de serie 4. În plus, până acum Halep n-a pierdut nici un set (parcă ar fi Björn Rune Borg în epoca de glorie, când câștiga la Wimbledon și Roland Garros fără să piardă vreun set!) și, din ce-am văzut, a jucat mai bine decât rusoaica.

Cei care vor să citească tot articolul – mai ales că Simona este în finală, demolând pronosticul lui Mats Wilander, expertul Eurosport, care a mers pe mâna Andreei Petkovic, însă Halep a caftit-o cu 6 – 2 7-6, deși n-a jucat foarte bine, făcând mai multe greșeli decât până acum, ceea ce a enervat-o, pe bună dreptate, în câteva rânduri – o pot face în siteul wtatennis.com (clic pe link).

În același site puteți găsi și câteva declarații ale Simonei (clic pe link) pentru CNN.

Pentru a sublinia posibilitatea ca Simona să câștige Roland Garrosul, redactorul a încheiat articolul citând două declarații ale româncei, una făcută la Madrid, când a pierdut finala cu Șarapova, cealaltă de anul trecut, când a câștigat la Roma:

«But whatever the reason, or combination of reasons, Halep seems completely care free going in.

„I still think that a Grand Slam, it’s too much for me now,” Halep said during her run to the Madrid final two weeks ago. „Match by match I’ll see how I feel. I don’t think too far. Just match by match.”

And in Rome: „I don’t expect to win matches – I just want to play my best, always,” she said. „The French Open is my favorite Grand Slam, and I hope I can win more matches there, but it’s not easy.”»

Florin Silea