andy-schleckAndy Schleck a anunțat într-o conferință de presă – la care au participat, pe lângă soția și fiul său, și directorul sportiv al Trek Factory Racing, Luca Guercilena, și antrenorul Kim Andersen – că a decis să se retragă din activitate ca urmare a faptului că după căzătura din Turul Franței 2014 nu i s-a vindecat genunchiul, ci numai ligamentele. El a spus că se poate antrena 3 – 4 ore, dar când are vreo cățărare i se umflă genunchiul. În plus, din cauza căzăturii i s-a distrus și o bună parte din cartilagiu.

Deși echipa i-a oferit posibilitatea să-și continue activitatea, ciclistul luxemburghez a considerată că: „I could have tried but not succeeded and I would have been a huge disappointment. I wasn’t worried about disappointing other people, but I didn’t want to be a disappointment to myself anymore.”

Deși n-a fost prezent la conferință, fratele mai mare, Fränk, îi susține decizia, a mai spus Andy. De altfel, în câteva interviuri Fränk a spus că e important să i se vindece genunchiul lui Andy, după care va vedea dacă își continuă cariera și la ce echipă.

De altfel, această accidentare nu vine decât să pună capac la perioada proastă începută de la accidentarea ediției 2012 a Criteriului Dauphiné, când în urma unei căzături și-a rupt pelvisul, iar de-atunci Andy n-a mai revenit la forma anterioară.

Referitor la speculațiile că ar avea probleme cu alcoolul și cu pașaportul biologic, atât Andy, cât și echipa au dezmințit speculațiile. De altfel, cei doi frați (în foto, Andy în dreapta) au fost cei mai acerbi susținători ai pașaportului biologic (care l-a și salvat pe Fränk de suspendare pentru dopaj, el fiind suspendat doar pentru că a avut în organism o substanță interzisă, un diuretic în cantități infime și despre care a spus că nu și l-a administrat el și nici nu a luat vreun medicament în perioada respectivă, prin urmare nu știe cine și cum i l-a inoculat în organism; pașaportul biologic a dovedit că nu s-a dopat) – și mai ales Andy s-a frank-andy-schleckdeclarat în repetate rânduri împotriva dopajului. De altfel, a rămas celebră „dovada” lui că Lance Armstrong nu s-a dopat în Turul Franței când a revenit în activitate, Andy spunând ceva de genul: Lance nu s-a dopat fiindcă altfel n-ar fi fost după mine.

Ce va face în continuare câștigătorul Turului din 2010 ca urmare a dopării lui Contador (despre acel episod, când titlul i-a fost acordat după suspendarea spaniolului, Andy, potrivit Cyclingnews, a spus: „Winning the Tour on the green table [retrospectively – ed.] was good memory because I won that Tour, I deserved it. I can recall my career with a smile. I am very proud of what I achieved and not many people can say that.”)? „You’ll still see me around, I won’t hide at home, I’ll still be part of this cycling world.

I’m only 30 years old (n.r. ca să fim exacți, în 10 iunie a făcut 29, așa că în ziua publicării acestui articol are fix 29 de ani și 4 luni – cu executare, nu cu suspendare!) I have a lot of opportunities to do something with my life. Now I’m absolutely excited to start a new life and realise the other dreams I have. I’ve always said that cycling is my sport, it’s my passion and it’s my job, but it’s not my life.

I know there’s a lot more to life than being a top-level Tour de France rider. The birth of my son was the nicest day of my life. No podium in Paris can top that, not even close.”

Iar în contul lui Twitter a scris: „Thanks for all the nice words, i really appreciate them!! dont stop following me, ill be around ;-)”

Florin Silea

surse foto: twitter.com/andy_schleck

Velonews