Luna martie a anului 2016 va rămâne ca una dintre cele mai negre în istoria ciclismului.

phil-zajicekÎn 16, Phil Zajicek – considerat pe vremea când era profesionist, în epoca Armstrong, unul dintre cei mai buni cicliști de suport din SUA (în 2011 a fost suspendat pe viață pentru dopaj) – cobora o pantă muntoasă în Colorado alături de alți 6 rutieri când s-a ciocnit cu un camion-platformă, în coliziune fiindu-i amputat brațul drept. Fostul ciclist, care a împlinit 37 de ani în 20 martie, este internat și acum, fiind în comă indusă.

Sâmbătă, 26 martie, tânărul de 22 de ani Daan Myngheer a rămas de pluton în etapa de dimineață a Criteriului Internațional (competiție desfășurată în Corsica), când mai erau 25 de kilometri până la sosire. Nu este clar dacă rutierul belgian al echipei Roubaix Lille Métropole a făcut infarct când era pe bicicletă sau când a fost urcat în salvare. Cert este că inima i s-a oprit pentru câteva minute și acum este în comă daan-myngheerindusă la un spital din Ajaccio, starea lui fiind considerată critică, iar un coleg de-al lui, Louis Verhelst, a spus că nu s-a simțit bine în timpul etapei.

Veștile proaste au culminat duminică, 27 martie, când belgianul Antoine Demoitié a căzut alături de alți cicliști în timpul cursei Gent-Wevelgem. Un motociclist din convoi a încercat să evite grupul de căzuți, dar a căzut și el și ghinionul a făcut ca motocicleta să pice pe rutierul de 25 de ani, care semnase în acest an cu Wanty-Groupe Gobert. După ce a fost dus la un spital din zonă a fost transferat la Spitalul Universitar din Lille, unde a decedat la puțin dimp după miezul nopții. Ceilalți rutieri (la fel ca-n Criteriul Internațional) n-au știut nimic despre accident până după terminarea cursei.

Ziaristul olandez Sebastiaan Timmerman, care a văzut ce s-a întâmplat, a spus că motociclistul, pe care-l cunoaște, n-avea ce să facă, iar după accident s-a dus în cortul în care lucra ziaristul și l-a întrebat dacă știe ceva despre ciclistul accidentat. De altfel, și José Bean, purtător de cuvând al echipei, a spus: „This is a tragic accident with antoine-demoitiea driver who’s been in Belgian cycling races for at least 20 years. He is very affected by what happened, just as we all are. This is not a case of collision at high speed such as the ones with Peter Sagan or Stig Broeckx. This is a fatal accident, the man tried to brake and fell on Antoine.”

Demoitié încheiase vineri pe locul 68 prima sa participare într-o cursă de nivel mondial (din categoria numită World Tour), E3 Harelbeke, din care este și fotografia.

Ca urmare a tragediei, echipa lui nu va participa în următoarele 3 competiții din calendar. Deși conducerea a stabilit ca familia să decidă dacă vor participa sau nu la Cele 3 zile de la De Panne, foștii colegi au hotărât să nu concureze. Ciclistul Roy Jans a dat amănunte: „This morning we heard the news that Antoine had died. We talked about this as a group and, of course, we were grief stricken and very sad and we decided it wasn’t the moment to ride a race and to fight for positions in the race because we don’t have any focus to do that at the moment.

We need a little bit more time to give us some space to realise what happened. If we race, we want to do it at 100 per cent and we want to get that victory as soon as possible to dedicate it to Antoine.”

Tocmai când voiam să închei, am afla că în weekend, în SUA, a mai murit un ciclist, de data aceasta nu de performanță, aflat într-o cursă universitară, el fiind doctorand. Poliția a făcut cunoscut că a murit din cauza unei căzături.

Florin Silea

surse foto: 1. Jean-Louis FEL/L’Equipe

2. Imago/eurosport.co.uk

3. cyclingnews.com

surse citate: 1. velonews.com

2. cyclingnews.com