În noiembrie, anul trecut, anunțam că a fost deschisă o anchetă în Italia pentru a se afla dacă a fost implicată Camora (mafia din zona Napoli) în excluderea lui Marco Pantani din Turul Italiei 1999, așa cum susținuse mafiotul Renato Vallanzasca. Se pare că Poliția din Forli a reușit să afle adevărul, bazându-se pe interceptări și mărturii ale unor mafioți.

Potrivit informațiilor publicate în La Repubblica și  Gazzetta dello Sport, preluate de Velonews, respectiv Cyclingnews, alți mafioți confirmă faptul că testul antidoping al lui Pantani a fost mânărit de personalul medical al Uniunii Cicliste Internaționale astfel încât să pară că s-a dopat. Metoda folosită a fost extragerea plasmei, astfel încât hematocritului (volumul pocentual de hematii dintr-o probă de sânge) să depășească 50%, procentaj peste care se consideră că sportivul este dopat. Al lui Pantani a avut 52%. În sprijinul ipotezei vine și faptul că în sângele supus testului antidoping nivelul trombocitelor era mai redus, situație care, se pare, apare în cazul extragerii plasmei, însă un test privat făcut după câteva ore a relevat un nivel normal al acestora în sângele lui Pantani.

Unul dintre mafioții importanți, Augusto La Torre, susține fără dubiu că medicii au fost mituiți, excluzând varianta amenințărilor, potrivit informațiilor din dosarul poliției: „I spoke to several other bosses and they told me there was a risk of going bankrupt and losing several million if Pantani won the Giro, just as happened with Maradona and the Napoli football team in the eighties. I can say that the clan contacted the people who did the control and corrupted them. I absolutely exclude that they were threatened, it was just corruption.”

Deși sunt șanse minime ca dosarul să ajungă în instanță fiindcă a fost depășită perioada în care cei vinovați puteau fi trași la răspundere juridic, mama lui Marco s-a declarat mulțumită de rezultatul anchetei, judecând după declarația dată la TV și tipărită de Cyclingnews: „Finally, we got the truth; I want to thank the Forli procura for their hard work. Their work in the investigation hurt but have restored Marco’s dignity. Someone has finally done a good investigation. I’ve been looking for confirmation for years. I won’t get Marco back but now I’m at peace with myself. Finally.”

Rămâne însă cealaltă tinichea legată de Pantani, acuzația de dopaj din Turul Franței 1998, ediție pe care a câștigat-o. Este de notorietate că retestarea probelor din acea ediție a evidențiat utilizarea EPO de către mai mulți rutieri de frunte ai epocii, între care și italianul.

Florin Silea