egmo-european-girls-mathematical-olympiadCând am citit prima dată, m-am gândit că redactorul care a scris o fi fost ori beat, ori prost. Ei, bine, nu, alții au fost!

Aflu că în perioada 10  – 16 aprilie s-a desfășurat „Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete”, la competiția găzduită de Bușteni participând „143 de fete din 38 de țări din toată lumea”. Ministerul Educației, din siteul căruia am citat, precizează că țările din afara Europei pot participa ca invitate.

După binemeritatele felicitări pentru cele 5 medalii de argint și 3 de bronz cucerite de cele două echipe cu care a participat România, să vedem ce-i în neregulă. Mă refer la ceva mai grav decât faptul că România n-a avut nici un aur, deși a fost o competiție doar pentru fete…

Însăși această olimpiadă este în neregulă. Cum, adică, „pentru fete”? Că la sport sunt competiții diferite pentru fete și pentru băieți, înțeleg și e firesc. Evident, mai puțin cea de la șah, care e tot un tembelism sexist. Ia gândiți-vă, cam cum ar fi să-l vedem pe Marian Drăgulescu evoluând la bârnă și pe Cătălina Ponor la inele? În unele sporturi, însă, concurează… roată la roată băieți și fete, cum e, de pildă, în CM de Motociclism, unde am avut concurente atât la 250 cc, cât și la 125 cc (chiar două în ultimii ani, anul acesta mai fiind una). Acum câteva luni citeam chiar despre o ciclistă care a participat la o cursă de mai mică anvergură în echipă de bărbați! Să nu uităm nici că în tenis proba de dublu mixt are tradiție.

Cum n-am crezut că poate fi atâta sexism la nivel statal, m-am gândit că o fi vreo competiție similară pentru elevi și aceasta a apărut ca „represalii”. Ei, aș, băieții erau în curte, la fotbal, n-aveau vreme de merele Anei!

Știți, însă, ce-i și mai ciudat? Că feministele alea – care sar de cur în sus când vreo tipă își arată o țâță pe bani grei că, vezi Doamne, ar fi înjosite – acum tac chitic, deși o asemenea olimpiadă transmite clar mesajul că fetele și băieții nu pot concura din punct de vedere intelectual! Sau, în marea lor intelijență, fondatorii s-or fi gândit că „derbedeii” de olimpici s-or uita după „parantezele” competitoarelor în loc să se uite după cele de pe foaia de hârtie?!

Apropo, fondatorii sunt din Marea Britanie. De ce nu mă miră? A! Pentru că UK are tradiții în foarte multe domenii, inclusiv în discriminarea femeilor. Culmea, a fost ideea unei femei: Vicky Neale, care a fost susținută de Murray Edwards College, unde era director de studii pentru matematică, iar competiția a demarat în 2012.

Dacă suntem obișnuiți ca să copieze chinezii de la europeni și americani, de data aceasta a fost invers: briții au copiat această competiție de la chinezi! Mamă, ce-au fost și ce-au ajuns!

Dar sunt și la noi unii care le țin isonul. De pildă, Radu Gologan, președintele Societății de Știinte Matematice din România, el fiind citat de The Guardian într-un articol din 13.10.2015 intitulat „Do the maths: is a competition just for girls a plus or a minus?”: „In my opinion, girls are better than boys in understanding maths in school. The difference is that around the age of 12 boys are quicker in answering, so it is easier for the teacher to work with them. In fact, I discovered that girls in Romania became more interested in maths olympiads after the EGMO was established.” Sunt convins! Apropo! Știți câte femei sunt în Consiliul Director al Societății? Una bucată! Din 19 membri… Da’, las’ că vin fetele care acum concurează doar între ele și le vor arăta ele! Sau, de ce nu?, să se facă secțiune de bărbați și secțiune de femei, ca la budele publice!

Sunt însă și persoane, chiar țări, care nu vor ca fetele să aibă statut de paria și să li se inoculeze ideea că sunt inferioare băieților. O astfel de persoană este Jana Madjarova, președinta Concursului Suedez de Matematică, care, tot potrivit ziarului menționat, crede că o astfel de competiție „only helps stigmatise all girls as being less talented and capable in mathematics”. Ea este adepta sistemului neutru sexual promovat de Olimpiada Internațională de Matematică: „If we are to achieve some kind of balance between the sexes, this certainly doesn’t help. The number of contestants has increased steadily, and so has the number of participating girls. The last three years Sweden has had a total of six medals at the IMO (n.r. Olimpiada Internațională de Matematică) -  two of them have gone to female contestants.

My point is that making the competition more popular overall obviously has helped in making it more popular among female students.”

Aminteam și de țări care nu vor să-și transforme elevele în niște complexate. N-am stat să le iau pe toate la rând, dar în articolul menționat scria că Germania și Suedia n-au participat la competiția din 2015. Văd, potrivit siteului oficial egmo.ssmr.ro, că nici în România n-au venit.

Că această competiție este sexistă o dovedește și componența colectivului de organizare. Este suficient să privești din avion ca să-ți dai seama că sunt cel puțin de două ori mai mulți bărbați decât femei! Or, mie, ce mesaj îmi transmite acest fapt? Fă, proastelor, fără noi, bărbații, n-ați fi în stare să organizați o astfel de competiție pentru fete!

Văzând toate astea, nu poți să nu-i dai dreptate olimpicei scandinave Lisa Lokteva (căreia, când a fost mai mică, bunica ei i-a dat o carte despre matematiciene și i-a recomandat: „Read it and learn how bad their lives are.”), care spunea despre această competiție (pe care o numește „eggmo” – combinație dintre egghead, echivalentul savantului cu capul în nori de la noi, și emo – pornind de la acronimul englez EGMO – European Girls’ Mathematical Olympiad): „I really hope that in 10 years it will die”, deși: „I think it is good to actually get women to do maths and to become good at it. At least try and do it and then maybe they can disprove all the people telling them that they can’t. That was basically what I did to escape my granny’s tyranny”. Cu ce preț? „Many girls that I know think that the only way towards a good career is to be good at everything at the same time. You actually have to focus on one subject. I gave up on everything else. I failed history this year. I don’t understand the real world. Therefore I’m going into pure maths because I won’t survive anywhere else.”

Florin Silea

sursă foto: egmo.org