vincenzo-nibali-castigator-al-turului-italiei-2016Deși ultima etapă a Turului Italiei trebuia să fie una liniștită, mai ales că pentru clasamentul general timpii au fost „înghețați” după primul tur de circuit în Torino din cauză că plouase, n-a fost deloc așa.

Am avut evadarea a doi cicliști de la LottoNL-Jumbo, Maarten Pieter Tjallingii și Jos van Emden, ultimul fiind ajuns de grupul sprinterilor când mai erau vreo 6 km. Am avut o căzătură în care au ajuns pe jos atât ocupantul locului 2, Esteban Chaves, cât și Rigoberto Uran Uran, locul 7 la general. Din fericire, căzătura s-a petrecut după ce s-a făcut anunțul privind clasamentul general, iar cei doi au putut ajunge la finiș, Uran Uran părând mai afectat fizic. Nu la fel de norocoși au fost Johann van Zyl (poreclit Van Snail) și Jasha Stterlin, care au abandonat, primul ajungând la spital.

O altă căzătură s-a petrecut când mai erau veo 6 kilometri și a atacat Sonny Colbrelli, acesta lovindu-se de cotul unui spectator. Deși căzătura a fost spectaculoasă și părea gravă, el a reușit să încheie etapa.

După atâta dramatism, finalul „trebuia musai” să fie apoteotic. Și a fost…

Sean de Bie a furat startul sprintului când s-a intrat în ultimul kilometru. După el s-a luat, însă, lanterna roșie din precedentele două etape, Eduard Grosu (care și-a dislocat un umăr acum două etape, după cum a spus Emanuel Terzian la Eurosport, de aceea a venit ieri și alaltăieri ultimul; spre deosebire de cei de la Cyclingnews, care în comentariul live text au scris numele echipei, Nippo, comentatorul de la televiziunea bască EiTB a spus „Groșu”), care l-a și depășit, dar, la rândul lui a fost întrecut în ultimii 50 de metri, etapa fiind câștigată de eternul loc 2 sau 3, Giacomo Nizzolo, câștigător pentru a doua oară consecutiv al Tricoului Roșu, care se decernează primului clasat în clasamentului sprinterilor. Evident că s-a bucurat de numa’ fiindcă, în sfârșit, i s-a spart ghinionul.

Not so fast! După vreo jumătate de oră a fost declasificat și l-au pus pe 12 fiindcă s-a considerat că l-a incomodat pe Sacha Modolo, care depusese contestație. Acum, eu ce să zic? Ca fan Trek-Segafredo (echipă la care este Nizzolo) încă de pe vremea când a fost făcută pentru revenirea lui Lance Armstrong și se numea RadioShack, după ce am văzut de mai multe ori sprintul (filmat doar din față, lateral stânga) nu pot decât să dau dreptate comisarilor fiindcă se vede clar cum la un moment dat italianul Nizzolo își schimbă brusc traiectoria și-l incomodează pe italianul Modolo. Poate de sus s-ar vedea mai bine, dar nu s-au difuzat imagini filmate din elicopter.

Ca urmare a descalificării, Nizzolo rămâne cu 9 locuri 2 și 4 locuri 3 în Turul Italiei plus două Tricouri Roșii câștigate fără victorie de etapă, sprintul a fost câștigat din nou de un neamț, Nikias Arndt, de la Giant-Alpecin, iar Eduard Grosu a urcat de pe 9 pe 8 în clasamentul etapei.

Vincenzo Nibali a trecut fără emoții linia de sosire, la fel ca ocupantul locului 3, Alejandro Valverde, pe podiumul de pemiere cei doi venind cu fiica, respectiv cei 4 copii. Putea și Chaves să-și aducă prietena ca să nu facă notă discordantă!

Florin Silea

sursă foto: captură de ecran