Vineri au fost anunțate demisiile a doi înalți funcționari din Australian Football League, forul conducător al fotbalului australian (aussie rules). Este vorba despre Simon Lethlean – cel care răspundea de operațiunile legate de fotbal, sub conducerea lui înființându-se în acest an liga pentru femei – și Richard Simkiss, care era responsabil pe linie comercială. Ambii fuseseră numiți în funcții în 2 martie a.c.

Ce li se reproșează celor doi? Că au fost cu dânsa-n trânsa la două tinere care lucrează în fotbalul australian, dar cele două cazuri nu au legătură între ele.

Președintele AFL, Gillon McLachlan, a spus într-o declarație de presă: „There were two men on my senior executive team who had inappropriate relationships with two younger women who work in the AFL industry.

There are expectations and people expect them to be upheld. We have addressed the issues strongly today and we will continue to make change because it is a journey and we are not where we want to be yet.

The standards are there. Everyone knows what they are. People have made two significant mistakes and they have been held to account.”

În locul lui Lethlean se intenționează să fie adus cineva din afara organizației, interimar fiind numit Andrew Dillon, șeful departamentului juridic.

Cele două demisii vin după ce în săptămâna precedentă a demisionat Ali Fahour, care răspundea de diversitate. El juca într-o divizie locală și l-a lovit cu pumnul pe un adversar, tribunalul Ligii de Nord condamnându-l la 14 săptămâni de suspendare. El mai fusese suspendat două săptămâni și astfel a totalizat 16 săptămâni de suspendare, intrând sub incindența articolului care prevede în asemenea cazuri delistarea jucătorului și automat suspendarea pe viață din fotbal!

Nici la nivel de cluburi n-a fost liniște, Craig Lambert, manager de strategie la Brisbane Lions, a trebuit să-și dea demisia, el fiind suspendat 12 luni pentru că a încercat în 2015 să acopere un dopaj al lui Lachie Whitfield, jucător la Greater Western Sydney Giants – jucătorul în cauză a fost suspendat doar 6 luni!

Apele au mai fost agitate și de decizia conducerii AFL de a-l invita pe James Hird să decerneze Medalia „Norm Smith” la Marea Finală din acest an, medalie pe care el însuși a câștigat-o în 2000, când era căpitanul echipei Essendon Bombers.

Problema este că în 2013 Hird a fost suspendat 12 luni, pe vremea când era antrenorul aceleiași echipe, din cauza unui supliment alimentar dat de club jucătorilor, acesta conținând substanțe interzise de către Agenția Mondială Antidopaj, iar în ianuarie, anul acesta, a fost internat de urgență din cauza unei supradoze de droguri, ulterior fiind transferat la un spital psihiatric.

Președintele AFL a spus că decizia s-a luat rapid și că speră ca Hird (aflat de la suspendare mai mult în Europa, unde voia să studieze management) să accepte invitația, iar fanii să-l primească bine.

Dacă unii sunt de acord cu decizia, alții nu sunt. Explicabil, ținând cont că, spre deosebire de altde sporturi, care se concentrează aproape exclusiv pe latura sportivă, aussie rules este implicat puternic în acțiuni sociale și educative. Dacă vedeți că jucătorii unei echipe poartă pe braț banderolă neagră, să nu vă întrebați imediat: Cine a murit?, ci mai degrabă: Ce cauză susțin? Știu că mi-a trebuit ceva timp până să mă prind ce-i cu acele banderole de „doliu”. La multe partide una sau ambele echipe susțin o organizație – de obicei, de caritate – sau o acțiune, iar banderola de pe braț semnalează tocmai acest fapt. Dacă ambele echipe susțin câte o cauză, dar acestea sunt diferite, și culorile banderolelor celor două echipe vor avea culori diferite.

Florin Silea