serghei-tvetcov-colorado-clasic-2017Puiul de dac Serghei Tvetcov (explicația e la sfârșit; referitor la grafia numelui, în Wikipedia e cu Ț atât în română, cât și în engeză, dar în Facebook și în siteul echipei e cu T) și-a înnoit garderoba cu două tricouri de Colorado, mai exact de Colorado Clasic (Colorado Classic pe americănește), cursă ciclistă cu 4 etape, aflată la prima ediție. Unul dintre tricouri l-a primit pentru cel mai bun cățărător, cum se zice popular. De fapt, e impropriu spus cel mai bun cățărător, ținând cont că în etapa-regină nu s-a putut ține până la sfârșit de trioul care s-a bătut pentru victoria de etapă, dar important este că la finalul competiției a avut cele mai multe puncte câștigate pe cățărări.

Al doilea tricou este pentru cel mai prima coloradist, adică pentru ciclistul cu domiciliul în Colorado clasat cel mai bine la general, iar românul (fost moldovean până în 2013) Tvetcov (Jelly Belly p/b Maxxis) a fost pe 2 în clasamentul general, la 15 secunde de câștigătorul Manuel Senni, italianul de la BMC, podiumul fiind completat de americanul Alex Howes (și el având domiciliul în Colorado), de la Cannondale-Drapac.

Chiar dacă n-a reușit să câștige competiția, Tvetcov rămâne cu satisfacția că l-a bătut clar, în luptă dreaptă, la sprint unu la unu, pe Senni, câștigând etapa a 3-a (în foto). El era cât pe ce să prindă podiumul și-n clasamentul pe puncte, în care a fost devansat de Senni cu 1 punct.

Astfel, în decurs de două săptămâni Tvecov a ocupat locul 3 la general în Turul Utah (la 32 de secunde de câștigătorul Robert Britton, care în Colorado a terminat pe 30, la 20:48 minute de câștigător) și locul 2 în Colorado Clasic. Dacă în Utah a participat doar o echipă din liga mare, BMC, în Colorado au fost 4 echipe de World Tour (BMC, Cannondale-Drapac, Trek-Segafredo și UAE Team Emirates), printre participanți fiind și Rigoberto Urán Urán (locul 2 în Turul Franței 2017), Taylor Phinney și Peter Stetina. Dintre cei care au participat în ambele competiții, românul este singurul care a fost pe podium în ambele, Senni fiind în Utah abia pe 23 (la 16:17 minute de câștigător).

Acum, pentru cei care nu știu bancul, explicația puiului de dac:

Cum „biroul președintelui e țara”, o ia Ceaușescu teleleu prin țară și ajunge și-n Tg-Mureș. Cum era obiceiul, e scoasă lumea – cu mic, cu mare – ca să-l întâmpine, iar tovarășul se oprește în fața unui prichindel și-l întreabă:

– Cum te cheamă, pui de dac?

– Pișta!

Florin Silea

sursă foto: cyclingnews.com/ Jonathan Devich