maverick-vinales-ruizNici nu s-a terminat bine ediția 2018 a MotoGP, că a doua zi au început testele pentru ediția din 2019 a CM de Motociclism, tot în Valencia, gazda ultimei etape din 2018.

La fel ca în weekend, și la începutul săptămânii ploaia i-a încurcat pe cei din elita motociclismului mondial, provocând în mai multe rânduri oprirea testelor.

În ambele zile cel mai rapid a fost Maverick Viñales Ruiz (în foto), spaniolul de la Yamaha fiind urmat de ocupantul locul 2 din 2018, italianul ducatist Andrea Dovizioso și de campionul mondial Marc Márquez, călare pe o Honda neagră, fără abțibildurile din timpul competiției, cu excepția însemnelor Repsol. Se pare că numărul 12 (cu care va concura de acum) îi vine mai bine lui Viñales decât 25, fiind numărul pe care l-a purtat și-n copilărie, pe vremea când îl învingea pe Marquez.

Valentino Rossi s-a ținut bine în prima zi, terminând la două locuri și circa 300 de miimi de colegul său, însă în a doua zi a încheiat abia pe 9, la peste 600 de miimi față de Viñales.

Cum era de așteptat, ploaia a provocat și câteva căzături, fără urmări grave pentru piloți, dar nasoale pentru motociclete. Cea a lui Jonas Folger (noul pilot de teste la Yamaha, adus la insistențele celor doi piloți de concurs, care doreau un pilot european pentru testele din Europa, iar Rossi l-a vrut musai pe Folger – cel puțin așa au afirmat comentatorii sitelui competiției, motogp.com) arăta ca un morman de fiare, ceea ce i-a impresionat și pe comentatorii menționați. Nici Johann Zarco – francezul de la KTM făcându-i concurență lui Karel Abraham pentru ultimul loc – n-a scăpat de căzătură și, evident, abonatul la căzături Andrea Iannone și-a apărat „renumele” în domeniu, dar nu pe Suzuki, ci pe Aprilia.

Următoarele teste vor fi în 28 și 29 noiembrie, tot în Spania, la Jerez. Se pare că acestea nu vor mai fi transmise live în siteul motogp.com, fiind prezentate doar înregistrări și o emisiune live de sinteză a fiecărei zile.

Însă până atunci vor trece la treabă și cei din Moto 2, și cei din nou-înființata competiție Cupa Mondială MotoE, care în 23 și 25 noiembrie vor testa tot la Jerez motocicletele Triumph, respectiv Energica Ego Corsa MotoE™.

Florin Silea

sursă foto: motogp.com