egan-bernal-turul-frantei-2019S-a mai încheiat un tur al Franței, numai că de data aceasta a fost ceva ce n-a văzut Parisul de dinainte de introducerea antidopajului! În mod sigur am asistat la cel mai curat Tur din perioada modernă și contemporană, iar dacă n-ar fi fost Julian Alaphilippe, am fi putut crede că a fost o competiție fără dopați. Oricum, marele câștig este că a fost învingător un nedopat, Egan Bernal, iar pe podium, de asemenea, nu am avut nici un dopat, zic eu. Mai mult, nici echipa care a dat câștigătorul nu mi-a transmis nici un semnal c-ar fi dopată, ceea ce înseamnă că am scăpat de coșmarele: Sky, Wiggins, Froome și visul rău Thomas. Pe scurt, înseamnă că avertismentul lui Sir James Arthur Ratcliffe, președinte și director executiv al Ineos, că dacă vor fi suspiciuni de dopaj va sista imediat sponsorizarea, a avut efect.

Sigur, au fost și nepricepuți care, în loc să se documenteze în privința lui Bernal, s-au mulțumit să pună aceeași placă: De unde a apărut Bernal? Ineos e aceeași Mărie cu altă pălărie, bla, bla, încât mi-a adus aminte de nepricepuții care se minunau în 2013, cum de a câștigat Chris Horner Turul Spaniei?!, preferând să creadă prostește că-i dopat, în loc să-i fi urmărit declarațiile și cursele din 2013. Da, este știut că e mult mai ușor să fii prost decât deștept…

Acum, nu-i vorbă, ei măcar au scuza că nu trăiesc din ciclism, însă prostul de Brailsford chiar n-are nici o scuză spunând despre Bernal: „the new Chris Froome”! Păi, fraiere, dacă tot voiai să-l compari cu un dopat, de ce nu l-ai comparat cu Lance Armstrong?! Măcar pe american nu l-a prins nimeni dopat și a câștigat 7 Tururi ale Franței. Iar despre modul în care l-a ajutat echipa… Dacă ar fi avut mână liberă de la început, fără echipă, nu doar din etapa a 18-a (când am și scris în alt loc că e ziua în care Bernal a câștigat Turul Franței), ar fi câștigat cu avans mai mare.

Acum, legat de Ineos, să vedem cam cât de Sky a fost… Anul trecut, în clasamentul echipelor a venit pe locul 3, la 31’14” de Movistar, iar anul acesta a venit tot pe 3, dar la 57’52” de Movistar. Mai mult, cine credeți că a fost pe 2, la 47’54” de Movistar?… Trek-Segafredo! Trek, care a venit cu Bauke Mollema și Giulio Ciccone gata obosiți din Turul Italiei, iar omul de clasament general, Ritchie Porte, a terminat pe 11, la 12’42” de Bernal. Prin urmare, se pare că lui Ineos i-a cam picat ceru-n cap! Dar, de ce să ne chinuim noi neuronul punându-l să gândească, mai ales că „gândirea doare” (cum ne zicea un prof în liceu)? E mai simplu să papagalicim ca o placă stricată: Ineos =  Sky! Iar asta o spun eu, care scriam că Wiggins și Froome sunt dopați pe vremea când toți erau picați în „extazul din fundul curții”, ca să citez Vacanța Mare. Bineînțeles că și restul de la Sky erau (aici nu mă refer la Cavendish!), primul care a dezertat din programul de dopaj fiind Kirienka. Cine nu mă crede, să revadă toate etapele din trecutele TdF și-și vor da seama, ca mine, de când a început Kirienka să nu mai răspundă la comenzi.

Și acum, dacă tot a zis Thomas despre Bernal: „[…] he could become one of the greatest ever. Froome is probably the best Grand Tour rider at the moment with his record and consistency but I think Egan can be just as good, or even improve.”, să fac și un pronostic: Froome va mai câștiga un Tur al Franței never ever, pe limba lui, sau la pulivară, pe limba noastră! Și nu din cauza sechelelor cu care s-ar putea să rămână de la căzătură, ci din cauză că nu poate câștiga un Tur al Franței dacă nu e dopat, ceea ce ne-a dovedit anul trecut.

În ce-l privește pe Bernal, sunt curios să văd unde va merge la anul: Turul Italiei sau Turul Franței? Oricum, un lucru e clar: nici măcar el nu le poate câștiga pe ambele în același an dacă rămâne nedopat!

Florin Silea

sursă foto: captură de ecran eurosportplayer.ro