afis-woodstockPun pariu că nimeni dintre sutele de mii de hippies – dar nu numai – care s-au strâns pe pășunea de la Woodstock vineri, 15 august 1969 nu s-a gândit că nu vor fi doar „3 Days of Peace & Music”, ci cel mai important eveniment socio-cultural din istoria omenirii, despre care vor vorbi și nepoții nepoților lor. Ce știm sigur este că nici măcar organizatorii lui: Artie Kornfeld, Michael Lang, John P Roberts și Joel Rosenman (reuniți în Woodstock Ventures) nu s-au așteptat nici măcar la impactul de moment pe care l-a avut la nivel mondial, necum să devină un eveniment istoric.

Acum, când s-au împlinit 50 de ani de la acele zile magice, cei de la Yardbarker au avut ideea să facă topul 20 al recitalurilor memorabile, ceea ce m-a determinat pe mine să aflu cine dintre cei de atunci mai sunt în viață și azi ca să le povestească la prima mână celor tineri ce a fost acolo.

Să vedem în primul rând ce s-a întâmplat cu cei fără de care n-am fi avut de ce ne minuna, organizatorii.

Arthur Lawrence Kornfeld (născut Avraham ben Yisroel Kornfeld) are 76 de ani și o carieră de succes în industria muzicală atât ca producător și impresar, cât și ca textier și compozitor.

Michael Lang are 74 de ani și, de asemenea, multiple succese ca organizator de concerte și festivaluri și impresar. El cu Roberts, Rosenman și John Scher s-a ocupat de organizarea Woodstock ’94 și alături de Scher și Ossie Kilkenny de Woodstock ’99. A vrut să organizeze și Woodstock 50, între 15 și 17 august, dar festivalul a fost anulat în 31 iulie, după ce fusese redus de la 3 zile la una. Se pare că nici Live Nation nu a avut mai mult noroc, firma voind să facă tot un Woodstock 50, chiar la Bethel Woods Center for the Arts, unde s-a ținut celebrul festival, dar pentru 16 august era acolo doar un concert Ringo Starr. Va fi, de fapt, un weekend aniversar, dar vor cânta doar artiști locali. Prin urmare, nimic din ce se plănuise, să fie aduși și supraviețuitori ai Woodstockului.

Ceva, ceva tot s-a făcut: postul de radio WXPN va transmite înregistrările audio recondiționate. Vestea bună: se poate asculta și din România, iar dacă dați clic pe numele postului vă duce la programul difuzărilor.

John P. Roberts, afacerist, a murit în octombrie 2001, la 56 de ani. Ca urmare a implicării financiare alături de partenerul de afaceri Rosenman în organizarea Woodstock, a rămas cu datorii de care a scăpat abia în 1980. Cei doi au rămas parteneri de afaceri și după Woodstock.

Joel Rosenman are 77 de ani. Deși obținuse un contract de înregistrări în 1967 de la A&R at Columbia Records, a preferat afacerile. Și el a rămas cu datorii după Woodstock până în 1980, iar ulterior, în 2007, fondul de investiții condus de el a luat țeapă de 40 de milioane de USD de la un strângător de fonduri pentru Partidul Democrat.

Arnold H. Skolnick are 82 de ani și este cel care a făcut afișul, pentru care a primit… 15 $! Se pare că nu s-a supărat, ținând cont că a făcut afișul și pentru Woodstock 40. Are editura Chameleon Books și și-a continuat cariera în arta grafică, fiind implicat și în alte domenii culturale.

(va urma)

Florin Silea

sursă foto: wikipedia.org