În acest weekend s-au desfășurat prefinalele (semifinale în limbajul nostru) AFL: Richmond Tigers – Geelong Cats și Collingwood Magpies – Greater Western Sydney Giants.

Prima semifinală de footy, desfășurată în fața a 94423 de spectatori, s-a încheiat cu calificarea tigrilor, care i-au sfâșiat pe motani într-un meci dramatic și de mare intensitate, în care vioara-ntâi a fost vedeta tigrilor, Dustin Martin, inepuizabil precum Cruyff, care a reușit să suplinească jocul foarte slab al celorlate două vedete din tripletă: Jack Riewoldt și Daniel Rioli, ajutat de prestația foarte bună a lui Tom J. Lynch (5 goluri) și jocul bun al lui Jason Castagna din a doua parte a meciului. De cealaltă parte a lipsit principalul om al echipei, Tom Hawkins, suspendat, la care s-au adăugat jocul slab al lui Patrick Dangerfield și cel mediocru al lui Gary Ablett Jr. (emoționat, probabil, că în tribună era însuși Dumnezeu – God, porecla tatălui său, Gary Ablett Sr., un fel de Messi + Ronaldo, care în Marea Finală pierdută în 1989 a înscris 9 goluri – record absolut pentru un jucător dintr-o echipă învinsă – și votat în 2006, de jucători și foști jucători ai echipei, cel mai mare jucător al clubului din toate timpurile), noroc cu jocul bun al lui Tim Kelly, care a făcut ca scorul final să fie 85 – 66.

Prefinala de sâmbătă, desfășurată tot în stadionul Melbourne Cricket Ground ca precedenta, a avut „numai” 77828 de spectatori și ar fi trebuit să fie câștigată de coțofene, atât potrivit cotelor de la pariuri, cât și avancronicii din siteul AFL, care pronostica victorie la 16 puncte. În final, după un meci extraordinar de dramatic în ultimul sfert, în care Magpies a recuperat 30 de puncte, victoria le-a aparținut uriașilor cu 56 la 52. Jocul a fost influențat și de ploaia puternică sub care s-a desfășurat, dar la coțofene absența lui Jordan De Goey s-a făcut din plin resimțită, la care s-a adăugat jocul slab al lui Jamie Elliot și Jaidyn Stephenson, doar Brodie Grundy jucând aproape de valoarea lui. Acum un an cele două s-au întâlnit în semifinale (după limbajul din AFL), faza precedentă celei de-acum, când a învins Magpies cu 69 – 59.

Giants este prima echipă din 2000 încoace care se califică în Marea Finală deși nu a încheiat între primele 4 faza de campionat a competiției. Totodată, este prima calificare în faza finală a competiției, clubul fiind înființat abia în 2009. Pentru Tigers este a 3-a calificare în ultimul act din ultimii 3 ani, cea mai recentă victorie fiind în 2017.

Florin Silea