Firește, cel mai simplu răspuns este „d’aia” sau, cum zicea regretatul om de cultură Florian Pittiș: „D’aia cu apostrof!” Cum eu, la bază, sunt inginer (da’ n-o știți de la mine!), nu mă mulțumesc cu răspunsul cel mai la-ndemână, ci, fiind și ziarist (dacă mă întrebați pe mine, mult mai bun ziarist decât inginer – și știu ce vorbesc!), caut să aflu întreg adevărul. Or, e simplu: pentru că DHL este o firmă profesionistă până la ultima șaibă! Cum mi-am dat seama? Ca orice inginer, prin „trial & error”…

În 2011, AFL (Campionatul de Fotbal Australian – Aussie Rules, oficial, footy, neoficial, dar termen folosit inclusiv în siteul AFL) a fost câștigat de Geelong Cats (am mai scris, dar repet: nu vă luați după comentatorii Eurosport România; se pronunță Gelong, nu Gilong sau Ghelong! Nu mă credeți pe mine, ascultați imnul echipei Geelong). Cum redactorul-șef e fan Geelong (după cum e știut, în afara Nadiei Comăneci, nimeni nu-i perfect, nici măcar Dumnezeu, care nu-i în stare să mulțumească pe toată lumea!), am comandat tricou aniversar (până ne-am gândit noi, adică vreo 2 – 3 minute, o mărime se și epuizase!), un pix, o insignă și un breloc de cheie (un banner de calculator l-au oferit ei gratis) ca să nu coste mai mult marfa decât transportul din Australia prin poșta obișnuită. După vreo două săptămâni a ajuns coletul în vamă, de unde l-am luat fără probleme.

Ei, când a câștigat campionatul Richmond Tigers, în 2017, era rândul meu să-mi cumpăr diverse chestii aniversare. Numai că, neavând bani atunci, am amânat un an și, spre norocul meu, am mai găsit un ceas scos în 300 de exemplare (nu mai căutați, că nu mai găsiți; al meu are nr. 93) și tricouri atât no name, cât și Puma, astfel încât am cumpărat și pentru mine (ca fan), și pentru redactorul-șef pen’ că-i plăceau. Am optat tot pentru poșta normală, fiind mai ieftin. Surpriza a fost că după o săptămână mă trezesc cu e-mail de la filiala din România a DHL, în care mi se cereau informații despre conținutul coletului ca să-l poată scoate din vamă, eram întrebat dacă în data cutare, intervalul orar cutare pot să-mi livreze coletul sau, ATENȚIE!, dacă nu, să le indic eu o zi și un interval orar în care pot fi găsit la adresă! Ați pomenit așa ceva la o firmă de curierat din România?! Dacă da, ziceți-mi, vă rog, și mie, la care!

Ei, vedeți, d’aia DHL îi livrează chitara lui Bryan Adams (nu știu dacă și la concertul de la Cluj), nu pentru că este livratorul Formulei 1 și al MotoGP!

Acum este ora 18:30 și încă nu știu când va ajunge cu coletul curierul de la Same Day…

Florin Silea