Uniunea Ciclistă Internațională a stabilit componența categoriilor la feminin și masculin. Surprinzător, statutul în primele eșaloane valorice de la masculin și feminin este pus sub semnul întrebării în cazul echipelor Mitchelton-Scott. Într-un comunicat al Mitchelton-Scott se susține că un document cerut de UCI n-a fost transmis la timp, dar și-a exprimat convingerea că acum totul este în regulă și va primi statutul de echipă de World Tour (masculin), respectiv WorldTeam.

La feminin, lidera Clasamentului UCI, Boels Dolmans, și-a retras cererea după ce sponsorul principal, Boels Rental and Dolmans, a anunțat că nu va mai sponsoriza echipa după 2020, or, una dintre condiții este ca echipele din cateogoria de elită să aibă asigurată sponsorizarea pe timp de minim 4 ani. În plus, trebuie să poată oferi un salariu minim de 15000 €/an pentru cele care sunt angajate și cel puțin 24600 €/an pentru ciclistele care nu au statut de angajat în echipă. De asemenea, din 2020 trebuie să li se plătească asiguările sociale și concediul maternal. UCI intenționează ca în decurs de 3 ani salariul minim pentru femeile din grupa de elită să ajungă la nivelul salariului minim de la echipele Continentale Profesioniste masculine (eșalonul doi al ciclismului masculin), care acum este de 30855 €/an.

Ca urmare a faptului că încă nu s-a luat o decizie în cazul Mitchelton-Scott, deocamdată sunt doar 7 Echipe Mondiale: Canyon-SRAM, Alé BTC Ljubljana, CCC-Liv, FDJ Nouvelle-Aquitaine Futuroscope, Movistar Team Women, Team Sunweb și Trek-Segafredo.

Boels Dolmans va face parte din categoria a II-a, cea a Echipelor Continentale. Prin introducerea categoriilor se schimbă și sistemul competițional, care va fi structurat pe 4 trepte valorice: curse de World Tour, Pro, Clasa 1 și Clasa 2. Organizatorii curselor de World Tour pot invita echipe din eșalonul 2 pentru a completa numărul de concurente, criteriul de selecție fiind locul ocupat de aceste echipe în Clasamentul UCI.

La masculin, în afară de Mitchelton-Scott, care are situația nedecisă, echipa lui Nairo Quintana, Arkéa-Samsic, nu a primit licența de Wourld Tour, fiind, deocamdată, singura excleusă dintre cele 20 de echipe care au depus cerere. Echipele aprobate până acum sunt: AG2R la Mondiale, Astana Pro Team, Bahrain – McLaren, Bora – Hansgrohe, Cofidis, Deceuninck – Quick – Step, EF Education First, Groupama – FDJ, Israel Cycling Academy, Lotto Soudal, Movistar Team, NTT Pro Cycling Team (fosta Dimension Data; firma NTT are birouri și-n România, la Sibiu), Team INEOS, Team Jumbo – VISMA (ambele firme sunt reprezentate în România), Team Sunweb, Trek – Segafredo și UAE Team Emirates.

ICA, echipă care a cumpărat licența Katiușei, va trebui, însă, ca-n următorii 3 ani să fie verificată în fieacare an pentru a-i fi reînnoită licența. Din 2023 vor fi doar 18 echipe, nu 19, ceea ce înseamnă că echipele va trebui să tragă și mai tare pentru a obține puncte în curse. O altă schimbare este că din 2020 echipele Continentale Profesioniste vor fi numite ProTeams.

În eșalonul 2 au mai rămas 18 echipe, cu 7 mai puține decât anul acesta. Printre cele retrogradate este și Axeon Hagens Berman, astfel că americanii au rămas cu doar două echipe. O mișcare surprinzătoare s-a înregistrat la echipa lui Mathieu van der Poel, Circus, sponsorul principal, plecând la Wanty Gobert, care se va numi Circus-Wanty Gobert, în timp ce echipa lui van der Poel se va chema doar Corendon (în siteul UCI scrie „CORONDON (COC – BEL)”!, greșeală preluată și de Cyclingnews). Și Neri Sottoli se va numi altfel: Vino Zabu KTM. Și în această categorie este o echipă al cărei statut încă nu este stabilit: Bingoal-WB. Lista actuală este: Androni Giocattoli – Sidermec, Bardiani CSF Faizane’, Caja Rural – Seguros RGA, Circus – Wanty Gobert, Fundacion – Orbea, Gazprom – Rusvelo, Rally Cycling, Riwal Readynez Cycling Team, Sport Vlaanderen – Baloise, Team Arkéa – Samsic, Team Novo Nordisk, Total Direct Energie, Uno–X Norwegian Development Team, B&B Hotels – Vital Concept, Burgos – BH, Corendon, Nippo Delko Provence (Grosu, practic, se reîntâlnește cu sponsorul de la fosta echipă, care s-a alăturat actualei lui echipe, Delko Marseille Provence!) și Vino Zabu’ KTM. 

Florin Silea