Te-ai aştepta ca un miliardar să se priceapă la economie, nu? Se pare că nu e adevărat întotdeauna. Ce credeţi c-a debitat zilele trecute „Geniul” Apalaşilor (Donald Trump)? Că n-o să fie nici o criză economică din cauza coronavirusului fiindcă nu-i aceeaşi situaţie ca în 2008, când a fost o criză financiară, iar acum nu e. Nu e, dar va veni! De ce? A, nu pentru că aşa zic eu, ci pentru că aşa apare în imagine!…
De unde a plecat criza din 2008? Bine, bine, de la bravul popor american, dar de la cine anume, că n-a fost tot poporul implicat în declanşarea ei, aşa cum n-a fost tot poporul român implicat în Revoluţie, nici la 1848, nici în 1989. Păi, au fost două categorii: bancherii lacomi să dea credite imobiliare cu… numărul asigurării sociale şi lacomii care au luat credite mai mari decât le era pătura. De-acolo, încet, încet s-a propagat şi-n alte sectoare economice şi s-a întins la nivel global, dar Pământul a continuat să se învârtă.
Acum, însă, ne confruntăm cu ceva ce n-a mai fost nici în vremea ciumei, faţă de care şi gripa aviară e un guturai. După cum ştiţi, încet, încet se închide şi se anulează totul: şcoli (care nu s-au închis la criza începută în 2008), locuri de muncă, se anulează activităţi culturale, competiţii sportive de anvergură, se închid ţări, ceea ce nu s-a întâmplat la criza trecută. SUA n-a închis graniţele Europei niciodată… până acum!
Am impresia că jenialului de la Washington îi e pur şi simplu groază să se uite la imaginea de ansamblu! Ca să nu mai vorbim despre faptul că a alocat din încheietura mâinii peste 8 mld. de dolari pentru contracarea acestui virus, adică aproape cât tot bugetul pentru sănătate al României! Deci, vă daţi seama cât de gravă e situaţia? De fapt, v-aţi dat, dacă v-aţi uitat cum cumpără lumea cu ghiotura, de parcă ar fi pe vremea altui jenial, „Geniul Carpaţilor”, cunoscut şi ca „Pingelică”, pe numele de condamnat la moarte, Ceauşescu Nicolae. Atunci cumpăra lumea (după ce stătea la cozi comparabile cu ce-i acum – numai că atunci era o casă, hai, două, pe când acum, mai ales în supermarketuri, sunt 5 – 6, plus că sunt mult mai multe magazine, de aceea nu sunt acele cozi imense, dar, dacă lăsaţi numai o casă sau două, acolo se ajunge) fiindcă nu se ştia când „se mai bagă” sau „se mai dă” (de parcă ar fi fost gratis mărfurile!), acum cumpără de fraieră, ca să fiu delicat. Dar, mie-mi convine pentru că după ce va trece nebunia voi cumpăra la oferte. Logic că dacă lumea şi-a făcut stocuri, o perioadă n-o să mai cumpere produse alimentare, iar ca să aibă rulaj, magazinele trebuie să vină cu oferte sau chiar să scadă preţurile.
Acum, să facem un mic sămădaş al pierderilor: sejururi în SUA anulate de europeni şi excursii în Europa anulate de americani, mari premii de Formula 1 anulate (deocamdată, rămâne de văzut dacă vor fi reprogramate), mari premii de MotoGP reprogramate, campionate întrerupte, cumpetiţii continentale şi mondiale anulate sau reprogramate (să vedeţi ce „bairam” va fi dacă se anulează Olimpiada!), turnee de tenis anulate, Turul Italiei este anulat, ca să nu mai zicem de pierderi din economie generate de carantină! Şi e abia începutul! Nu-i aşa că vă ia cu durere de cap dacă vă gândiţi la toate implicaţiile acestui virus care, pun pariu, face parte dintr-un experiment biologic. Cine vrea să creadă în coincidenţe, n-are decât, dar prea măcăne: aviara pornită din China, după care nu s-a mai auzit de ea (bag de seamă că or fi fost dresate găinile ca să nu mai dea virusul oamenilor), coronavirusul (2019-nCoV, ca să nu-l confundăm cu alţii din „neamul” lui) tot de acolo. Ca să nu mai spun că ăsta se transmite şi ca gripa obişnuită, dar şi ca hepatita şi sifilisul! După ce se va găsi antidot, fiţi siguri că nu vom mai auzi de el!

Florin Silea