artmania-festival-2010 Festivalul ARTmania 2010 se va ţine în perioada 13 -15 august. Ajuns la cea de-a cincea ediție, festivalul începe comunicarea evenimentelor cu o trupă de peste Ocean mult așteptată în România: Kamelot (SUA) va cânta vineri în Piața Mare din Sibiu.

În ultimii trei ani pe scena festivalului au fost prezente trupe rock consacrate, printre care: Nightwish, HIM, Opeth, Amorphis, Anathema, Lacrimosa, Tiamat, My Dying Bride şi Within Temptation. Festivalul prezintă concerte în Piața Mare și expoziții, petreceri precum și alte acțiuni culturale în Cetatea Medievală a Sibiului.

Kamelot este o trupă regală pe scena metal, prestigioasă și influentă în ultimele două decenii. Faima formației în rândul fanilor și al presei a crescut progresiv, fiecare dintre cele șapte albume de studio depășindu-și predecesorul prin calitatea versurilor și a producției. Kamelot combină diferite stiluri definind o marcă distinctă: „Cântăm power metal la fel de mult ca progresiv metal și gothic metal”, spune fondatorul trupei, Thomas Youngblood.

Biletele sunt disponibile în rețeaua magazinelor Diverta și la www.ticketpoint.ro, adăugând la prețurile de mai jos comisionul de ticketing în valoare de 6%.

Până în 30 aprile 2009 biletele și abonamentele pot fi achiziționate la prețul de 70 de lei pe zi și 110 lei pentru abonamente; în perioada 1 – 31 mai: 80 de lei pe zi și 140 de lei pentru abonamente; 1 iunie – 12 august: 90 de lei pe zi și 160 de lei pentru abonamente; 13 – 15 august: 110 lei pe zi și 180 de lei pentru abonamente.

ARTmania Festival 2010 este organizat de ARTmania Events în parteneriat cu Primăria municipiului Sibiu și Consiliul local Sibiu. O acțiune susținută de lanțul hotelier Continental Hotels.

kamelot_band_2010 Kamelot cântă progressive/power metal și vin din Florida (SUA). Muzica lor conține elemente simfonice. Formația a fost înființată de către chitaristul Thomas Youngblood și tobarul Richard Warner în 1992. În 1994 trupa a semnat un contract cu Noise Records și după un an și-a lansat albumul de debut: Eternity. Următorul album, „Dominion”, a apărut în 1997.

Tot în ’97 au fost înlocuiți doi membri: Richard Warner și vocalul Mark Vanderbilt. Locurile lor au fost ocupate de Casey Grillo și Roy Khan. În această formație Kamelot produce cel de-al treilea album de studio, „Siege Perilous”, și pleacă într-un turneu european în toamna acelui an. „The Fourth Legacy” a fost produs în Gate Studio din Wolfsburg (Germania) și lansat în ’98.

Vara anului 2000 s-a numit „New Allegiance Tour” și a marcat înregistrările primului album live, „The Expedition”, în Germania, Austria, Elveția, Olanda, Belgia, Italia, Grecia și Spania. După câteva luni Kamelot prezenta „Karma”, albumul cu cel mai mare succes din discografia trupei. „Epica” și „The Black Halo” apar pe piață în 2003 și 2005, două albume inspirate din Faustul scris de Goethe. Turneul de promovare „Black Halo World Tour 2005” a trecut prin Europa (alături de Epica și Kotipelto) și Japonia (Silent Force). Au cântat la Bang Your Head în Germania și la Graspop Metal Meeting în Belgia.

Primele clipuri ale trupei au fost filmate în 2005: „The Haunting” (Somewhere in Time) și „March of Mephisto”. Două clipuri realizate de Patric Ullaeus, renumit regizor pentru stilul cinematic, pasional și plin de viață, calități ce i-au oferit colaborări în toată lumea cu artiști talentați, agenții de publicitate și case de discuri. Patric este astăzi creditat pentru avântul dat succesului multor artiști.

Data de 5 octombrie 2005 marchează intrarea muzicianului Oliver Palotai în Kamelot. Din această zi formația a devenit un cvintet. Oliver cântă la clape și chitare adiționale.

În cea de-a doua parte a turneului „Black Halo World Tour” au vizitat America (SUA, Canada, Brazilia) și Europa, prin Olanda, Suedia, Belgia și Norvegia, țară în care au filmat primul DVD live, în 11 februarie, în Oslo, tot cu Patric Ullaeus în spate. „One Cold Winter’s Night” a fost lansat în noiembrie 2006.

„Ghost Opera” poartă numărul opt în discografia Kamelot. A fost lansat pe 1 iunie 2007 prin SPV/Steamhammer Records în Germania, apoi în Europa și America. Albumul s-a înregistrat și mixat la Gate Studios și Pathway Studios din Wolfsburg cu producătorii Sascha Paeth și Miro. Primul clip apărut pentru piesa „Ghost Opera” se poate viziona la Myspace. Un alt clip a fost filmat mai târziu pentru „Human Stain”, „Rule the World” și „Love You to Death” în mai 2009.

„Ghost Opera” a fost relansat în martie – aprilie 2008 sub numele „Ghost Opera – The Second Coming” cu o nouă preluare și un al doilea disc cu 14 piese, dintre care 10 live, înregistrate în Belgrad, și, în plus, patru editări de studio: Season’s End, Pendulous Fall, Epilogue și un remix exclusiv pentru „Rule the World”.

Basistul Sean Tibbetts a fost invitat în turneele Kamelot din 2008/2009 în locul lui Glenn Barry, rămas acasă cu familia. În ianuarie 2009 Kamelot începe să lucreze la albumul cu numărul nouă într-o cabană din Norvegia. Frecvent își aduc la zi video-blogul cu clipuri. Se spune că materialul pentru următorul album este mai dur decât înainte.

1 decembrie 2009: Sean Tibbetts devine basistul oficial Kamelot. Thomas Youngblood spunea atunci: „Glenn m-a sunat acum câteva săptămâni și mi-a spus că nu mai poate să fie cu noi și că trebuie să părăsească trupa. E ca un frate pentru noi și am trecut împreună peste multe momente grele, așa că am vrut să decidă el ce vrea să facă.”

Acum americanii din Kamelot sunt nerăbdători să-și arate măiestria pe scenă și să-și convingă fanii de valoarea trupei. Kamelot încep turneul mondial în iunie din Europa și ajung la Sibiu pe 13 August, unde vor susține ultimul concert din prima parte a turneului.

Membrii Kamelot:

Roy Khan – voce, Thomas Youngblood – chitare, voce secundară, Sean Tibbetts – bas, Casey Grillo – tobe, Oliver Palotai – clape.

Albume de studio:

Eternity (1995), Dominion (1997), Siége Perilous (1998), The Fourth Legacy (1999), Karma (2001), Epica (2003), The Black Halo (2005), Ghost Opera (2007).

Claudiu Stanciu,
Communications Manager,
ARTmania Festival